Tudomány

Az aszpirintől nincs kevesebb infarktus

Az aszpirin kis dózisai csökkenthetik a szívroham kockázatát, de a szedésétől nem lesz kevesebb az infarktus miatti halálozás és nem csökken a szélütés esélye.

Az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban közzétett dolgozathoz kilenc korábbi klinikai próba eredményeit tekintették át és elemezték az Alabamai Egyetem kutatói.

Az eredeti vizsgálatokba összesen mintegy 100 ezer 45 év fölötti férfit és nőt vontak be, akiknek a követés kezdetén nem voltak szív- és érrendszeri betegségre jellemző tüneteik.

A tanulmány eredményei szerint 19 százalékkal kisebb volt a nem halállal végződő szívrohamok kockázata azoknál, akik szedtek aszpirint azokhoz képest, akik nem.

Az aszpirin szedése ugyanakkor 0,7 ezrelékről 1 ezrelékre növelte a vérzések kockázatát. Ennek ismeretében a szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a szer szedésének “nettó értéke bizonytalan”. Az elemzés során a szélütések és a halálozások kockázatában olyan kis mértékű csökkenést tapasztaltak, amely véletlen is lehet, nem tekinthető szignifikánsnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az aszpirin és amit nem tudunk róla (WEBBeteg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik