Tudomány

Megmagyarázták a rejtélyes sivatagi ábrákat

24.hu
24.hu

2011. 04. 20. 10:27

A Szíriától Szaúd-Arábiáig futó titokzatos vonalak ókori vágóhidakhoz szolgáltak karámul.
Korábban a témában:

Az ókori Közel-Keleten nem számított könnyűnek a gazellavadászat, azonban előre beterelték a perzsa gazellacsordát – Gazella subgutturosa – egy erre a célra kiképzett csapdába, egy egyre szűkülő folyosóra, majd onnan egy vágóhídszerű karámba, ahol az ősi vadászok gyorsan lemészárolhatták őket.

A Stanford Egyetem régészei az ókori Tell Kuran városa közelében – Északkelet-Szíriában 2600 gazella halmokba rakott tetemét tárták fel. Az ókoriak a csapdába eresztéssel a tudósok szerint egyszerre közel száz állattal is végezhettek, évente majdnem egy teljes állományt gyilkoltak le.

A brit légierő sivatagi sárkánynak keresztelte az égből azonnal kivehető objektumokat, mivel a formájuk nagyon hasonlít a sárkányrepülőkhöz.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a titokzatos szíriai vágóhídról! (BBC News)
Tanulmány az ókori vágóhídról (PNAS)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.