Tudomány

Meg akarta gyilkolni a festészetet – Joan Miró születésnapja (1893)

Barcelona, április 20. - Ezen a napon született a katalán szürrealista festőművész, aki szembement a művészet addigi kliséivel.

Joan Miróról túlzás lenne azt állítani, hogy beállt volna a sorba. Ellenkezőleg, minden hagyományt megszegett munkásságával. 34 évesen nyilatkozta azt: „meg akarom gyilkolni a festészetet”. Szürrealista képeivel, melyek egyszerre voltak groteszkek, látványosak, formabontóak, azonban épp az ellenkezőjét érte el. Miatta is rajonganak az emberek a festészetért.

Miró társadalmi kritikát fogalmazott meg képeivel, ellensége volt a gazdagoknak, az elitnek, a sznobizmusnak, végül azonban épp ők emelték a legnagyobbak közé őt. Élete során Miró nem gondolt arra, hogy az elit a negatív kritikákat is saját építésére használja fel – írta Najmányi László egyik tanulmányában.

Az 1920-as, 30-as években Párizsban élt, művészetének irányait ezek az évek határozták meg, ott találkozott Pablo Picassóval is. Sokat ingázott a 40-es években szülővárosa, Barcelona és Párizs között.

Egy Miróról készült videoösszeállítás:

Művei tehát egyszerre voltak a kubizmus, a dadaizmus, a szürrealizmus, az avantgárd sajátjai. Joan Miró élete második részében fogadta el, hogy lázadása legtöbbször célt téveszt, értelmetlen, és utána arra koncentrált, hogy jól éljen. Fiatalon besorolták a szürrealisták közé (ezt ő nem fogadta jól), majd absztrakt képeket festett, valójában önálló stílust alapított.

Később kortársai fedezték fel, hogy egyre kevesebb festék van a vásznain. Kollázsokat készített, papírokat ragasztott a képeire, lázadozott. Mikor ezt megunta, ismét festett, de paródiákat készített, egy-egy klasszikus stílusban elkezdett művet egy szempillantás alatt „elrontott” valami infantilis firkálással. Szobrokat és kerámiákat is készített.

Egy összeállítás Miróról:

Élete utolsó időszakában megnyugodott, inkább bölcs volt, mint „őrült” formabontó. 1956-tól Mallorcán élt, innen származott édesanyja és felesége is. Alapítványt hozott létre a fiatal alkotók megsegítésére (eleinte ő is alig élt meg, tudta, mi a nélkülözés). 1983-ban, 90 évesen halt meg Mallorcán, végső nyughelyet azonban Barcelonában, a Montjuich-hegyen kapott – itt működik a világhírű múzeum is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Joan Miró weboldala (joanmiro.com)
A Joan Miró Alapítvány (fundaciomiro-bcn.org)
Miró képei 1.
Miró képei 2.
Miró életrajza (artcyclopedia.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik