Tudomány

Beindulhat az emberi bőrgyár

Új korszak kezdődhet az emberi bőr tömeggyártásával. A mesterségesen tenyésztett emberi szövetek piaca nyílhat meg.

A stuttgarti Fraunhofer Intézetben steril és lezárt üvegekben robotok növesztik a különleges terméket: az emberi bőrt.

A Németországban tervezett gyár minden hónapban 5000 egycentesérme-nagyságú bőrszövetet termelne. A darabok ára egyenként 50 euró lesz.

A gyártott bőr fehér színű, majdnem áttetsző. A projekt igazgatója Heike Walles – aki egész karrierjét a szövettenyésztésnek szentelte – reméli, hamarosan a barnább árnyalatú szöveteket is képesek lennének előállítani.

Habár a bőrgyár termékei – hasonlóan a vércsomaghoz, melyeket vérátömlesztéshez készítenek elő – már napjainkban készen állnak a jövő klinikai beavatkozásaihoz laboratóriumban – ahol még igen költséges az elkészítésük -, az európai uniós jogszabályok késleltetik a bőreladás bevezetését az öreg kontinensen.

Az EU egyelőre csak állatokon engedélyezi a mesterséges bőr transzplantációját, az állatkísérletek lezárulta után lehet szó az olcsóbb termelési folyamatok beindításáról.

A Der Spiegel újságírója úgy fogalmazott a bőrgyárról szóló cikkében: a Fraunhofer Intézetben már nem csupán emberi hámszövetek tenyésztéséről van szó, egy teljesen új korszakhoz kövezik ki az utat: egy donorok nélküli világhoz, melyben a mesterségesen növesztett emberi szövetek, később pedig a szervek válnak a tömegtermelés részévé.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a bőrgyárról! (Der Spiegel)
A Fraunhofer Intézet honlapja (fraunhofer.de)
Robotok gyártanak emberi bőrt (Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik