Tudomány

Megoldották a fekete molyok rejtélyét

Ezért feketedtek be a lepkék az ipari forradalom alatt.

A cseh és brit szakemberekből álló kutatócsoport a pettyesaraszoló lepke – Biston betularia – genetikai állományát vizsgálta. A faj tipikus példája a drámai környezetváltozáshoz való gyors evolúciós válasznak.

A pettyesaraszoló korábban egy színváltozatban – fehér szárnyain fekete pettyekkel – fordult csak elő Nagy-Britanniában, ám az ipari forradalom időszakát (az 1800-as évek közepét) követően megjelent tiszta fekete változata is az ország indusztrializált központjainak közelében.

Eredeti színei által a zuzmóval borított fatörzseken vált “láthatalanná”, az iparosodást követően azonban a savas esők hatására a zuzmó mindinkább eltűnt a törzsekről. A sötétté vált fakérgen a túlélésre csak a fekete szárnyú példányoknak van esélyük.

A XIX-XX. század fordulójára a fekete színváltozat már 95 százalékosra növekedett az iparosodott vidékeken élő pettyesaraszoló-populációban. Az arány egészen az 1970-es évekig megmaradt, akkortól viszont egyre kisebb lett, köszönhetően az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozásnak.

A cseh szakemberek megtalálták azt a kromoszómát, amely a szín meghatározását kódoló gént tartalmazza. Dekódolták a kromoszóma mintegy 200 ezer bázispárját. Brit partnereikkel egyetértésben megállapították, hogy egyetlen gén határozza meg a lepkék egy részének fekete színét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a befeketedett lepkéről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik