Tudomány

Szenzáció: magyar ötlet az energiatárolásra

Elsősorban az autóipar érdeklődhet iránta, de a szélerőművek hatásfokát is javíthatja a hidrogénakkumulátor.

A további fejlesztéshez tőkeerős befektetőkre lenne szüksége a budapesti Accusealed Kft-nek, melynek hidrogénakkumulátora, ami kompaktabb és biztonságosabb a jelenlegi üzemanyagcelláknál.

Jelenleg az energia tárolása a legnagyobb probléma az energetikában. Vagy akkumulátorokat alkalmaznak e célra, vagy vizet nyomnak fel egy magasan fekvő tóba, amelyet később leengedve újra megtermelhető a villamos energia. “Felismertük a rendszer hiányosságait, s hogy a megoldások mindegyikével van valami probléma, ezért új lehetőségek után néztünk. A legegyszerűbbnek a hidrogén formájában történő energiatárolást találtuk” – magyarázza az 1990-ben a Villamosipari Kutatóintézet akkumulátorokat fejlesztő osztályából alakult kft ügyvezetője, Kulcsár Sándor.

“Fejlesztésünkben a vízbontást és a hidrogén tárolását is egy dobozon belül oldottuk meg, ami egyedülálló. Magában a dobozban vizes oldat található. Ha áramot engedünk bele, akkor megtörténik a bomlás. Amikor a hidrogénre szükségünk van, minimális áramlökéssel juthatunk hozzá, így kevés energia vész el a rendszerből – hangsúlyozza a mérnök, hozzátéve, hogy a rendszer biztonságos. – Pisztollyal is belelőhetünk, a hidrogén akkor sem tud távozni, olyan erősen le van kötve. Ez az az eljárás, amelyet levédettünk és szabadalmaztattunk.”

az elkészült termék piaci bevezetésére koncentrálnak, valamint arra, hogy árban is versenyképessé tudják tenni a hagyományos akkumulátorokkal. Eddig 15-20 darab készült, de komoly érdeklődő esetén a gyártási jogokat is átadnák, bár nem ez a fő cél. “A termék drága lesz, de a piacai megvannak, s fenntartja önmagát, be fog annyit hozni, amennyibe a kollégák bére kerül” – mondja Kulcsár.

AJÁNLOTT LINK: Áttörés az energiatárolásban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik