Tudomány

Gyász Liverpoolban – 96 drukker halála a Hillsborough-ban (1989)

Sheffield, április 15. – A Sheffield Wednesday együttesének stadionjában, a Nottingham-Liverpool FA-kupa találkozó alatt tömegpánik, majd tragédia alakul ki.

Az angol labdarúgás legnagyobb katasztrófája volt a huszonkét évvel ezelőtti eseménysor. Hat percig tartott az a meccs (Notthingham Forest – Liverpool, FA-kupa elődöntő), amely miatt több ezer drukker érkezett Sheffieldbe.

A kezdő sípszó előtt közvetlenül még több százan a stadionon kívül voltak, de folyamatosan érkeztek a lelátóra. A drukkerek egymást taposták össze, és az időben érkezőket odapasszírozták a pályától távol tartó vasrácshoz. 96 ember meghalt, 766 megsebesült – valamennyien a Liverpool szurkolói voltak.

Az események másnapja, összefoglalók, eredeti felvételek (BBC):

A meccs előtt a rádióban és a televízióban is bejelentették, hogy akik nem rendelkeznek jeggyel, nem mehetnek be a stadionba.

A drukkerek közül sokan azért nem jutottak időben a helyszínre, mert útépítési munkák miatt torlódások alakultak ki az M62-es autópályán. A beléptető kapu aztán túl kicsi volt a stadionban, így azok sem tudtak visszafordulni, akik tudomásul vették, hogy nem juthatnak be, hiszen mögöttük ezrek gyűltek össze. A két kaput a biztonságiak kétségbeesésük miatt kinyitották, megindult befelé a tömeg a lelátó előtti teraszra.

Képek, eredeti felvételek, egyórás összefoglaló, az érintettek nyilatkozatai (BBC):

A szurkolók egy része a már tömött lelátókra szerettek volna felkapaszkodni, hogy elkerüljék azt, hogy összenyomják őket. Az események olyan gyorsan történtek, hogy fel sem lehetett vázolni pontosan mi is történt. Egy biztos, a rendőrség nem állt a helyzet magaslatán.

Ray Lewis játékvezető a hatodik percben lefújta a meccset. Ezután a pálya villámgyorsan megtelt fuldokló emberekkel, holttestekkel, sérültekkel, kétségbeesett és döbbent drukkerekkel. A rendőrség és a mentőszolgálat annyira túlterhelt volt, hogy civilek próbálták menteni a menthetőt. 44 mentőautó jött a stadionhoz, de a rendőrség csak egyet engedett be, mert azzal volt elfoglalva, hogy a két szurkolótábor ne közelítse meg egymást.

A 94 halott közül összesen 14 jutott el a kórházig. A legfiatalabb áldozat 10, a legidősebb 67 éves volt. Négy nappal később egy 14 éves fiú halt meg a kórházban, míg 1993-ban egy mesterségesen táplált, kómában fekvő 22 éves fiatalembert kapcsoltak le a gépekről.

Akik rövidebb összefoglalót néznének, hallgatnának meg:

Az áldozatok közt volt Jon-Paul Gilhooley, a Liverpool jelenlegi csapatkapitányának, Steven Gerrardnak az unokatestvére is – ő volt a legfiatalabb áldozat. Érdekesség, hogy a Pool akkori menedzsere az a Kenny Dalglish volt, aki most is a csapat szakmai irányítója.

A katasztrófát vizsgáló bizottság jelentése szerint a tragédia fő oka a rendőrség tehetetlensége volt, a Liverpool-drukkerek viselkedése csak másodlagos oknak tekinthető (többen ittasak voltak, későn, jegy nélkül érkeztek). Ez a tragédia vezetett oda, hogy az összes brit stadionban átvizsgálták a biztonsági követelményeket, a szurkolók előtt álló rácsokat pedig folyamatosan leszerelték.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Hillsborough-i katasztrófa (wikipedia.org)
A hivatalos liverpooli emlékoldal (liverpoolfctv.com)
Egy emlékoldal az ádlozatoknak (hfsg.co.uk)
Egy emlékvideó (youtube.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik