Tudomány

Lengyel tragédia – Felfedezik a katyni tömegsírokat (1943)

Katyn, április 13. – Ezen a napon találják meg azokat a jelöletlen sírokat, amelyekben 20 ezer lengyel tiszt és főtiszt holtteste hevert.

A II. világháború egyik legkegyetlenebb cselekménye volt a szovjet Belügyi Népbiztosság gyilkosságsorozata. 2007-ben döntött úgy a lengyel parlament, hogy április 13-a a Katyni Bűntény Áldozatainak Emléknapja, holott nemcsak a Szmolenszk melletti városban voltak mészárlások. Azért Katyn a tragikus jelkép, mert ezt a helyszínt találták meg először.

Egyes intézetek szerint, mivel tömeges volt a mészárlás, és bizonyíthatóan nemzetiségi hovatartozás alapján történt, népirtásnak nevezhetjük az eseményeket. Oroszország ezt nem ismeri el, hiszen ebben az esetben kártérítést követelhetnének a hozzátartozók, elévülés nélkül.

Hogy kiket öltek meg? Azokat a lengyel katonákat, akik 1939 szeptemberében Lengyelország keleti határait védték a szovjet behatolókkal szemben.

A CIA összeállítása:

A parancsot a mészárlásra egy 1940. március 5-én kelt jegyzék adta ki. Ebben arról ír a szovjet vezetés, hogy a hadifogylok (14 736 személy, 97 százalékuk lengyel), és a börtönben raboskodók (18 632 személy, ebből 1207 katonatiszt, összesen 57 százalékuk lengyel) „a szovjet hatalom elkötelezett ellenségei és a megjavulás reményével nem kecsegtető személyek”, ezért indokolttá vált 14 700 hadifogoly és 11 000 rab agyonlövése.

A helyszínekre marhavagonokban szállították a lengyeleket, a konvojok folyamatosan érkeztek. Katynban egyébként 4410 hadifoglyot gyilkoltak meg, őket nyolc sírba temették – volt köztük egy nő is. Mindegyiküket közvetlen közelről, tarkólövéssel, 7,65 mm-es kaliberű Walther típusú pisztollyal lőtték le, de volt, akit még szuronnyal is átszúrtak. Harkovban 3739, Kalinyinben 6314, Kijevben 3435 (4181?), Minszkben 3870 (4465?) hadifoglyot gyilkoltak meg. A vérengzésnek volt magyar áldozatai is: Korompay Emánuel Aladár, lengyel tartalékos százados, aki a varsói egyetemen dolgozott.

Katyn – képek a helyszínről:

A film második része itt látható.

A berlini rádió 1943. április 13-án közölte, hogy Katynban 12 ezer meggyilkolt lengyel tiszt holttestét találták meg. Júniusig 4100 holttestet emeltek ki, később megszakították a feltárást – ezután a területet újra a szovjetek ellenőrizték, így a Szovjetunió felbomlásáig nem sikerült előrelépni az ügyben. A szovjetek mindent a németekre akartak kenni, és több háborús perben is halálra ítéltek német katonákat ennek címén, sokáig a németek feleltek tehát az eseményekért, holott egyre több jel mutatott arra, a szovjetek voltak az elkövetők.

Egy 1988-as, még egyoldalú megemlékezés.

1990. április 14-én kiadtak egy közleményt, amelyben a szovjetek hivatalosan bejelentették, hogy a katyńi gyilkosságokért a Szovjetuniót terheli a felelősség. 1992-ben Borisz Jelcin átadta Lech Walesának a titkos dokumentumokat, majd mindkét országban emlékművek sorát állították fel.

2007-ben Andrey Wajda filmet készített a mészárlásról, amelyet Oscar-díjra is jelöltek:

Katyn kettős tragédia Lengyelország számára. A vérengzés 70. évfordulójára a teljes lengyel politikai elit útnak indult. Lech Kaczynski államfő, felesége és még 96 ember azonban nem érkezett meg a megemlékezésre. A Tu-154-es gép a szmolenszki reptér előtt 400 méterrel lezuhant és kigyulladt. Senki sem élte túl a tragédiát.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Katyni mészárlásról (wikipedia)
Egy emlékoldal (katyn-memorial.ru)
Egy másik emlékoldal (katyn.org.au)
Dokumentumok (electronicmuseum.ca)
Az áldozatok (electronicmusem.ca)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik