Tudomány

Föld körüli felhővel szemetelnék ki az űrt

Bolygónkat körbeölelő volfrámporral fognák be és tüntetnék el az űrszemetet az amerikaiak.
Kapcsolódó cikkek

A Föld körül keringő űrszemét már évtizedek óta gondot jelent. Az elfelejtett, elromlott és hasznavehetetlen műholddarabok állandó problémát jelentenek, bármikor összeütközhetnek és maradandó kárt okozhatnak más műholdakban, űrhajókban és a Nemzetközi Űrállomás szerkezetében.

A NASA – amerikai űrhivatal – és a DARPA – az amerikai védelmi minisztérium kutatószervezete – úgy orvosolná a problémát, hogy volfrámport lőne fel kb. 900 km tengerszint feletti magasságba, mellyel a pályát vesztett körülbelül 19 000, tízcentisnél nagyobb törmeléket gyűjtené be.

Az űrszemetet ilyen magasságból a volfrám letérítené a pályájáról, az elveszett darabok pedig a Föld légkörében természetes módon égnének el az elkövetkezendő 25-35 esztendőben.

Az amerikai tengerészeti kutatólaboratórium az NRL ennél az ötletnél is tovább megy: az egész bolygó 20 tonna volfrámrészecskével való bevonását javasolja 1094 km magasságban.

A volfrám majdnem kétszer olyan sűrű, mint az ólom, így a felhőréteg egy szitaszerű védőhálót vonna a Föld köré, 30 mikrométeres részecskékkel.

Az űrszemétgyűjtő ötlete ellen már most tiltakoznak, hiszen kiszámíthatatlan, hogy a felhő milyen hatással lenne a Föld körül keringő egyéb műholdakra. A részecskék valószínűleg a csillagok láthatóságát is zavarnák.

A Technology Review azt írja, oda lenne a földi csillagászat, ha egy ilyen terv megvalósulna.
A csillagok a fényszennyezés miatt már így is elég homályosak, képzeljük el mit látnánk éjjel az égen, ha még egy volfrámfelhő is takarná őket?

AJÁNLOTT LINKEK:

Az űrszemétgyűjtő ötlete (Tech Review)
A volfrám felhőről szóló tanulmány kivonata (arXiv)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik