Tudomány

Donaldék megérkeztek – Megnyílik EuroDisneyland (1992)

Párizs, április 12. – Ezen a napon nyílt meg Franciaországban az amerikaihoz hasonló élmény- és kalandpark.

Egészen pontosan nem Párizsban, hanem a francia fővárostól 32 kilométerre található Marne-la-Vallée városában nyílt meg a két nagy komplexumból álló park (az építése 1988-ban kezdődött). Európa leglátogatottabb és legnagyobb (19 négyzetkilométer) vidámparkja ez, amely a Disneyland Parkra és a Walt Disney Studios Parkra (ez 2002-ben nyílt meg) osztható fel – ezen belül öt tematikus részre.

Nem pusztán Disney figuráival találkozhat az, aki betér oda, hanem az Indiana Jones filmekből ismert hullámvasúttal vagy a Karib-tenger kalózaival, de az űrbe és Alicie labirintusába, Csipkerózsika kastélyéba is betekintést lehet nyerni, sőt, Pán Péter léghajójával is lehet utazni.

Az 1992-es megnyitó előtti trailer:

A park szállodákat (összesen hetet, 5800 szobával), golfpályát és egy szórakoztató negyedet tartalmaz, ahol éttermek (29 darab), bárok, üzletek találhatóak.

Ez volt a második, az Egyesült Államokon kívüli Disney-park, Tokióban már korábban megnyílt egy (1983-ban). Egy külön vállalkozás üzemelteti, amelynek 39,78 százalékban a Walt Disney Company, 10 százalékban egy szaúdi herceg és 50,22 százalékban egyéb befektetők a tulajdonosai.

A nyitónap közlekedési káoszt okozott Franciaországban. 1992. április 12-én félmillióan próbáltak bejutni a parkba, 90 ezer autóval igyekeztek Párizs felé.

Egy hosszabb bemutató:

A társaság először 1995-ben könyvelhetett el nyereséget (az első hónap után például 3000 – vagy 1500, a hírek ellentmondóak – munkavállalótól elköszöntek a recesszió miatt), három év kellett tehát, hogy megtérüljön a ráfordított pénz. Azért Párizs mellett épült meg, mert kevesebb mint négy óra alatt elérhető a park 68 millió ember számára gépkocsival, de kétórás repülővel 300 millió ember is megközelítheti.

2009-ben 15 405 000 látogatója volt a parknak, ez Európában rekordnak számított (a Disneyland Park 12 740 000, a Walt Disney Studios Park 2 665 000 látogatót tudhatott magáénak).

Eleinte sokan kritizálták a parkot, mondván kulturális értékeket rombol, neoprovinciális jelenség, amerikanizáló hatása van. Mindenesetre 1991-re már 24 ezer munkavállalót képeztek ki az ottani tevékenységekre.

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, amit tudni kell EuroDisneyről (repulojegyutazas.hu)
A hivatalos weboldal (disneylandparis.com)
EuroDisneyland (wikipedia.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik