Tudomány

Kimondta, amit hallani akartunk – Hofi Géza halála (2002)

Budapest, április 10. – Ezen a napon hunyt el a magyar humorista zseni, aki előadásaival tökéletes képet adott a magyar társadalom és az elit helyzetéről.

„Drága elvtársnők, drága elvtársak! Drága minden.” – Tökéletes.
„Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: a Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat.” – Telitalálat.
„A korrupció az, amiből mi kimaradunk.” – Mekkora igazság.

A Hoffmann Géza néven 1936. július 2-án, Kőbányán született színész-előadóművész nemcsak mosolyt fakasztott hallgatói és nézői arcára, hanem a kőkemény valósággal szembesítette őket. Ez olykor keserédes volt, olykor lázító vagy szomorú tény.

Gimnáziumi éveinek nyári szüneteit a kőbányai téglagyárban töltötte, és ott bekapcsolódott egy színjátszó csoport munkájába, később amatőr előadásokban szerepelt (Jászai Mari leszármazottja, Jászai András foglalkozott vele).

Hofi Géza a magyar fociról – 1972:

Háromszor felvételizett a Színművészetire, egyszer sem sikerült, beiratkozott Rózsahegyi Kálmán Színiiskolájába, mellette saját festésű porcelánokat készített.

A Fészek Klubban kereste meg Szendrő Józsefet, aki elhívta a debreceni Csokonai Színházhoz, ott kapta a Hofi nevet. Mellékszerepeket, beugrószerepeket kap, miközben haknizik, a paródiát érzi magáénak.

1963-tól az Országos Rendező Iroda (ORI) műsoraival járja az országot, majd négy év múlva a Halló, itt Balaton című siófoki műsorban lép fel Koós Jánossal, és itt figyel fel rá Marton Frigyes, aki a rádióba hívja és a szilveszteri műsorban végleg leteszi névjegyét a Táncdalfesztivál paródiájával.

Mindig aktuális – 1976:

A Mikroszkóp Színpadhoz Komlós János szerződteti 1970-ben, Kádárt, Rhoda Scottot parodizálja, lemezeket jelentet meg, a szilveszteri műsorokban szárnyal, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és sokszoros nívódíjas művész lesz.

1983-tól a Madách Kamara színpadán adja elő műsorát, egészen 2002. április 7-ig (az volt az utolsó előadás), minden esetben telt ház előtt. Emerton-díjas, Bonbon-díjas, a Karinthy-gyűrű, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének birtokosa, 1998-ban Kossuth-díjas.

Az Élelem bére már 1998-ban eléri az 1100. előadást, 2001-ben az 1500-at! Gondolj apádra, Felmegyek hozzád, Te, figyelj, haver, Rózsa Sándor, Hofélia, Hofisszeusz, Tiszta őrültek háza, Elszabtuk – Hofi néhány névjegye.

2002. április 10-én álmában érte a halál.

Hofélia – részlet (Logika):

Kemény politikai humor volt a övé, nem véletlen, hogy megfigyelték, jelentéseket írtak róla. Ettől függetlenül Kádár János (aki volt, hogy a helyszínen nézte meg előadását), megtűrte őt.

Hofi Gézának kevés barátja akadt, bár sokan annak mondták magukat. Magánélete szent és sérthetetlen volt. 1959-ben vette feleségül Vnoucek Margitot, akivel 36 évig élt együtt. Rajongásig szerette a gyönyörű nőt, a vörös démont, aki minden kilengését eltűrte, mellette állt a legnehezebb időben is. A nő egész életét feláldozta Hofi szakmai sikeréért. Gyermekük nem született, de sógorának egyik fiát, Vnoucek Lászlót sokáig pátyolgatta, anyagilag segítette, sőt, egy évig náluk is lakott a “spájzban”.

Kádár János köszönti, miután megnézte műsorát:

Az Akácfa, majd a Hársfa utcán éltek, hogy aztán az Anker közbe költözzenek. Anyósával, akit csak Mamának hívott a jeleneteiben, együtt laktak. A család teljes tagja volt Astor, a boxerkutya, akinek halálát nagyon nehezen viselte el a művész.

Hofi szerette az életet, mérhetetlenül igényes és nagyvonalú volt, imádta Mercedesét, a vadászatot, otthon azonban csak egy csíkos pizsamában tudta jól érezni magát.

Élete utolsó éveiben második feleségével, Kövér Ildikóval élt együtt.

Az ország egyik legnépszerűbb egyénisége volt. Halála után öt évvel megrongálták síremlékét, a bronzszobrokat ellopták, később kőszobrokkal pótolták azokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hofi Géza nagy mondásai (wikidezet.hu)
A hivatalos oldala (hofi.hu)
Hofi dalszövegei (zeneszoveg.hu)
Egy legendás dal (youtube.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik