Tudomány

Megtalálták az első Jézus-portrét?

Egy jordániai barlangban érdekes leletre bukkantak. Egy kétezer éves ólomtábla lehet, hogy Jézust ábrázolja.

A különleges lapon egy emberi arc vehető ki, töviskoronával, vallástörténészek most azt próbálják kideríteni valóban Jézust ábrázolja-e. Ha így lenne, az alkotást még olyan ókori keresztények készítették, akik életében is ismerték Krisztust.

A jordán barlangból, ahol a “képet” találták 2005 és 2007 között további füzetek, lemezek és tekercsek kerültek elő. A jordániai régiségszakértő Zijád Szaad úgy véli, a füzeteket Jézus követői készítették, nem sokkal halála után.

A táblák jelenleg Haszan Szaida egy izraeli faluban élő kamionos tulajdonában állnak, aki nem hajlandó eladni őket, mert mágikus képességeket tulajdonít nekik. A jordán kormány intézkedéseket tenne, hogy a kincsek visszakerüljenek az anyaföldjükre.

Hassan állításai alapján vagy az nagyapja birkalegeltetés köuben találta a kincseket, de gyanítható hogy Haszan valójában egy csempész beduintól vásárolta meg őket öt éve, és úgy jutottak a könyvek Izraelbe. Mindenesetre annyiban segítette a történészeket, hogy mintákat küldött a táblákból svájci és angol laboratóriumokba.

Ha a leletek valódiak, a legjelentősebb keresztény vallástörténeti dokumentumok, amit valaha felfedeztek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a jordániai leletekről! (Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik