Tudomány

Az első színes film – A koppányi aga testamentuma (1967)

Budapest, április 4. – Ezen a napon mutatja be a Magyar Televízió az első színes technikával készült tévéfilmet.

A regény Fekete István műve, a filmet Zsurzs Éva rendezte, aki számtalan adaptáció elkészítésében vállalt szerepet (Beszterce ostroma, Abigél, A fekete város, A névtelen vár). Az operatőr a nemrégiben elhunyt Czabarka György volt, a zenét pedig Petrovics Emil szerezte.

Érdekesség, hogy nem pusztán az első színes tévéfilmről beszélhetünk, hanem az alapmű is első, hisz ez volt Fekete István első regénye.

A történelmi mű a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik a somogyi vidéken. Főhőse egy magyar végvári vitéz, Babocsai László, akinek apját Oglu aga, a koppányi vár ura egy párviadalban megölte. László megfogadja, hogy bosszút áll apja halálán. A cselekményt ez a párviadal indítja: Babocsai méri össze erejét, ügyességét Ogluval, és a párbaj a magyar vitéz győzelmével végződik.

A koppányi aga testamentuma – a film eleje:

A halálra sebzett török tiszt utolsó perceiben rá hagyja vagyonát, és arra kéri, hogy leányát, Zsuzsát, vigye el az édesanyjához. Babocsai Gáspárné meg is szereti a lányt.

A romantikus történet másik szála a bolondvári (a mai balatonszemesi Bagolyvár helyén állt) császári zsoldoskapitány, Kales Rudolf zsákmányszerző fordulatait követi nyomon. Ő rástartol Babocsai László öröklött vagyonára – csapdát állít neki.

Főszereplő Bogics Markó is, ő a később elrabolt Babocsait és az új koppányi aga fiát is kiszabadítja. Fekete István regényében nagy szerepet játszik a balatoni táj, a környezet leírása.

A koppányi aga testamentuma – a film vége:

A film főszereplői: Bessenyei Ferenc (Csomai kapitány), Benkő Péter (Babocsai László), Tolnay Kléri (Babocsai Gáspárné), Szirtes Ádám (Bogics Markó). A film története bizonyos esetekben különbözik a regény történetétől. A mellékszereplők vesznek részt leginkább a humoros jelenetekben.

A Magyar Televízió egyébként ebben az évben ünnepelte az 1 milliomodik előfizetőt.

AJÁNLOTT LINK:

A filmről (magyar.film.hu)
Zsurzs Éva pályája (wikipedia.hu)
Itt meg lehet nézni a teljes filmet (videotar.mtv.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik