Tudomány

Pánik Észak-Amerikában – 148 tornádó pusztított (1974)

Egyesült Államok, Kanada, április 3. – Minden idők legnagyobb tornádósorozata alakult ki tizenhárom amerikai államban és Kanada egy részén.

A tornádókitörés összesen 148 kisebb-nagyobb tornádó összekapcsolódásából alakult ki és 1440 kilométeres szélességben pusztított a következő államokban: Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Kentucky, Tennessee, Alabama, Mississippi, Georgia, North Carolina, Virginia, West Virginia és New York, valamint Kanadában az Ontario vidékén.

Egy alacsony nyomású légköri képződmény alakult ki Észak-Amerikában még április 1-jén. Ez az Ohio völgye és a Mississippi felé haladt viharaival, és a két terület között éles hőmérsékleti különbség volt. Összesen három kitörés alakult ki április 2-án és 3-án, melyek nagy károkat okoztak, legfőképp Campbellsburg városában.

A katasztrófa felidézése:

Aztán április 3-án, egy szerdai napon nem szóltak másról a hírek az Egyesült Államokban, mint az időjárás furcsaságairól: a Nagy-Tavak vidékéről hóesést, máshonnan heves esőzéseket és jégesőt jelentettek. Szupercellák alakultak ki, több zónában törtek ki tornádók.

A forgószelek keletre haladva egyre csak erősödtek. Az Indiana állambeli Monticello városába 193,6 kilométeres sebességgel tört be, 19-en haltak meg ebben. A legerősebb fokozatú vihar Xenia városában, Ohióban alakult ki, ott 34 ember meghalt, 1150 megsebesült, a város egynegyede elpusztult. A Kentucky állambeli Brandenburgban 31, az alabamai Guinban 30, a kanadai Windsorban 9 halálos áldozatot követelt a sorozat.

A katasztrófa felidézése – 2. rész:

Összesen 18 órán keresztül tartott a világvégéhez hasonló sorozat, április 4-én, 7 órakor ért véget Caldwell Countyban. Összesen 330 ember halt meg a tornádók következtében, 5484 ember sebesült meg.

Nixon elnök pár nappal később Xenia városába látogatott, ez volt az egyetlen hely, ahová elutazott az amerikai elnök. „Ahogy elnéztem a várost, az anchorage-i földrengés jutott eszembe 1964-ből, de láttam a Camille hurrikánt 1969-ben, és Agnes-t is Pennsylvaniában. Nehéz összehasonlítani ezeket, de azt hiszem, ez a mostani a legszörnyűbb az összes közül” – mondta a látogatás után.

A katasztrófa utáni képek:


>

27 590 családot érintett a természeti katasztrófa, összesen 600 millió dollár volt a kár mértéke.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Super Outbreak (wikipedia.org)
Egy emlékoldal (april1974.com)
Egy videóösszeállítás (youtube.com)
És egy másik (youtube.com)
Egy rádiállomás tudósítása Kanadából

Ajánlott videó

Olvasói sztorik