Tudomány

Lucy ül a fűben – Elindul a Dallas című sorozat (1978)

Egyesült Államok, április 2. – A CBS televíziós csatorna első alkalommal tűzi műsorára azóta is méltán népszerű szappanoperáját.

Ki ne emlékezne arra, amint Bobby Ewing (Patrick Duffy) hazahozza Pamela Barnes-t (Victoria Principal), a Dallas első részében, és erről a meglepő húzásról elsőként Southfork mindenese, Ray Krebbs (Steve Kanaly), na meg alkalmi kis partnere, Lucy Ewing (Charlene Tilton) szerez tudomást. Éppen mással voltak elfoglalva, de erre még ők is abbahagyták szerelmi légyottjukat.

Mint ahogyan több millió magyar ember is így tett pénteken esténként, 1991-től kezdve jó pár évig. Magával ragadó volt a Ewing-család története, mert egy ismeretlen világot hozott hozzánk közel. Isaura után felüdülés volt látni a nyitott Mercedesszel Casanovát játszó Bobby vagy a whiskey-jétől megszabadulni képtelen Jockey játékát.

Cliff Barnes és Jockey Ewing egyik „tárgyalása”:

A sorozat majdnem akkor indult Magyarországon, amikor az Egyesült Államokban véget ért. A CBS az elején öt részt rendelt meg, de a Dallas végül 13 évadot élt meg – 1978. április 1-jétől 1991. május 3-ig.

A filmsorozat forgatókönyvét David Jacobs írta, a részek 47 percesek voltak. Az egyes epizódokat más és más rendezők jegyezték, többek között Larry Hagman, Patrick Duffy vagy éppen Linda Gray (Samantha).

A film a Ewing-család és olajtársaságának történetén alapszik, valamint a dinasztia harcán a Barnes családdal. Összesen 357 epizód készült el.

A sorozat fanatikus rajongókkal bírt, többen öngyilkossági kísérletet hajtottak végre, amikor Bobby Ewing meghalt a sorozatban (vissza is kellett írni őt). A sorozat helyszínéül szolgáló Southfork Ranch ma látogatható helyszín.

Brad Pitt a Dallasban:

A főszereplők Larry Hagman, Patrick Duffy, Jim Davis (Jock), Barbara Bel Geddes (Ellie), Linda Gray, Victoria Principal, Charlene Tilton, Steve Kanaly és Ken Kercheval (Cliff Barnes) voltak. Mindannyian emlékszünk azonban Donnára (Ray felesége), Clayton Farlowra (Ellie második férje), Jenna Wade-re (őt Priscilla Presley is játszotta), az ínyenceknek pedig sokat mond Marilee Stone, Carter McKay, Kristin, Gary Ewing, Mitch Cooper, Jeremy Wendel, Mandy Winger vagy Dusty Farlow neve és szerepe.

A film utolsó részében Jockey Ewing részegen fegyvert fog magára, miközben saját lelkiismeretével beszél. A lövés eldördül, de nem tudjuk meg, meghalt-e vagy sem. Ekkor már Cliff Barnes irányította a Ewing Olajtársaságot.

A Dallas vége – az utolsó jelenetek:

A Dallas 90 országban, 67 nyelven futott. Magyarországon 1990 és 1997 között a Magyar Televízióban, később más csatornákon ismétlések formájában nézhettük. A szereplők és szinkronhangjaik (Kránitz Lajos, Csankó Zoltán, Szerencsi Éva és a többiek) családtagnak számítottak.

Természetesen a paródiák kereszttüzébe is került a sorozat:

Itt Galla Miklós főcímzenéje!

Ide kattintva Árkus József mixét láthatjuk: a Parabola összemosta a politikát, a Szomszédokat és a Dallast – vicces szinkronnal nem is volt rossz!

1996-ban elkészült a Dallas: Jockey visszatér, majd 1998-ban A Ewingok háborúja című filmek, tulajdonképpen egyfajta folytatásképp.

2010-ben a TNT televíziós társaság bejelentette, tervezi egy update-Dallas elkészítését, melyben Jockey fia, Johnny és Bobby adoptált gyermeke, Christopher lesznek a főszereplők.

AJÁNLOTT LINK:

A hivatalos weboldal (ultimatedallas.com)
A Dallas című filmsorozatról (wikipedia.org)
Az Internet Movie Database-en (imdb.com)

1978

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik