Tudomány

35 éves Alma – Az Apple megalapítása (1976)

Egyesült Államok, április 1. – Ők nem voltak bolondok. Steve Jobs és Steve Wozniak presztízsértékű telekommunikációs/elektronikai vállalatot hozott létre.

A két Pisti, Steve Jobs és Steve Wozniak 1971-ben találkozott egymással, előbbi 16, utóbbi 21 éves volt ekkor. Wozniak „kezdetektől fogva” azon dolgozott, hogy az ismert számítógépeket egyszerűbben lehessen használni.

Első gépük, az Apple 1 egy olyan szerkezet volt, amit a felhasználónak kellett összeraknia. Ez az áramköri lapka egy kijelzőhöz (pl. egy televízióhoz) volt kapcsolható, 200 darabot készítettek belőle, és 666,66 dollárért lehetett megvenni – vajon, miért ez a sátáni összeg??

Jobs eladta Volkswagen buszát, Wozniak pedig HP számítógépét, hogy fejleszteni tudják a találmányukat. Robert Wayne csatlakozott hozzájuk, mert ő is látott benne fantáziát. 1977 áprilisában bemutatkozott az Apple II, amelyhez már csatolt billentyűzet és tápegység is kapcsolódott. Igazi, otthoni géphez pénz kell, a bankok nem adtak, Wayne kiszállt, 800 dollárért eladta részesedését. Ez a rész most 6 milliárd dollárt érne.

Az Apple története 1976-2010:

Egy Armas Clifford Markkula nevű üzletember lett Jobsék mecénása, 250 ezer dollárért megvette a cég egyharmadát. A 90-es évekig több millió otthoni gépet adtak el, de az Apple III (cégeknek szánták) elbukott, mert drága volt és szoftverproblémák jelentkeztek nála.

1983-ra megjelent az Apple Lise (Liza), az első grafikus felületet és egeret használó gép. Virtuális memóriája volt (1 mega), külső merevlemezt is kezelt. 10 ezer dollárt kóstált, elbukott, de jelentősége nagy az újításai miatt.

A céget a Macintosh virágoztatta fel. Az első 1984-ben jelent meg, a Super Bowl szünetében reklámozták. Évről évre új Macintoshsal álltak elő, de Jobs 1985-ben elhagyta a céget és újat alapított.

A következő cél a hordozható számítógép kifejlesztése volt. Az első, 1989-es még 7 kilót nyomott a savas akkumulátor miatt. 1991-ben jelent meg a Powerbook, de a Windows egyre nagyobb teret nyert, Apple-ék pedig sok termékkel voltak jelen a piacon, 1993-ban például 36 (!) Macintosh jelent meg.

A design változásáról:

A túl széles termékpaletta ellen már ismét Steve Jobs tett. Ő 1997-ben visszakerült a céghez, amely felvásárolta az ő vállalkozását és saját fejlesztésű operációs rendszerét. Kitalálta az egyéni stílust és megjelenést, első körben az iMacet, melyből évi 1 milliót adtak el.

1999-ben megjelent az iBook, az első olyan notebook, amely vezeték nélkül is működött. 2001-ben megnyíltak az első Apple-boltok és az új operációs rendszerük, de ennél is nagyobb durranás volt a digitális zenelejátszó, az iPod megjelenése. Két év múlva már saját, legális zeneletöltő internetes áruház is indult (iTunes).

Az iPhone (2007-ben jelent meg a multimédiás készülék) és az iPad (a táblagépet 2010-ben mutatták be, egy nap alatt 300 ezer fogyott el belőle) már egy több milliárd dolláros nyereséget produkáló vállalkozás termékei.

A hivatalos iPad reklám:

Steve Jobs később a Pixar animációs filmgyár tulajdonosa lett, majd eladásáért a Walt Disney Company legnagyobb részvényese lett.

AJÁNLOTT LINK:

Az Apple története (wikipedia.org)
Az Apple harminc éve (macportal.hu)
Az Apple hivatalos weboldala (apple.com)
A Mac és társai (sulinet.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik