Tudomány

Nem Bunsen találta fel a Bunsen-égőt

Bunsen inkább a gejzírrel és a színképelemzéssel foglalkozott. Az első Bunsen-égő működési elvét Michael Faraday írta le.

Négy ragyogó színben éghet a Bunsen-égő. Ez volt a történelemben az első eszköz, mely a láng tulajdonságait befolyásolni tudta.

Hogyan? A titok a gáz áramlásában rejlik. Minél tökéletesebb az égés, annál inkább világosodik a láng színe.

A szerkezet bár a nevét a kétszáz éve született, német Robert Wilhelm Bunsenről kapta, de az égő ötlete nem tőle ered, hanem Michael Faradaytől.

AZ ÁRVA ÉGŐ BALLADÁJA

A jóképű és szerény Michael Faradayt az elektromágnesesség egyik atyjának tartjuk, a csavar és a gázégő számára szomorú adalék, mert hiába volt népszerű fizikus, valójában természetfilozófusnak vallotta magát.

Faradayt sem különösen izgatták a “kémiai lámpások”, Bunsent egy időben annál inkább, így az 1860-as években tökéletesítette a speciális gázégőt.

A Bunsen-égő nemsokára újra árva lett, hiszen Bunsent sem érdekelte többé a kémiában azóta nélkülözhetetlen szerkezet sorsa. A német kémikus 78 éves korában a geológiára váltott. Tízévnyi kőkutatás után pedig békében hunyt el.

Az égőt – mely bárhol használható, ahol be van kötve a gáz – ezután a román tudós, Nicolae Teclu vette szárnyai alá, aki forróbb lángot tudott produkálni masinájával, mint Bunsen. Az új találmányt Teclu-égőnek keresztelték, s Bunsen szerkezete mellett ma az övé a laboratóriumok leggyakrabban használt darabja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kémiatörténet online (kfki)
Ki volt Teclu? (Wikipedia)
A Bunsen-égő története (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik