Tudomány

Éles volt a töltény – Brandon Lee halála (1993)

Wilmington, március 31. – A holló című film forgatása közben egy baleset következtében meghal a legendás Bruce Lee fia, Brandon.

Bruce Lee és Linda Lee Cadwell gyermekeként 1965. február 1-jén született Oaklandben, Kaliforniában. Mivel apja nem sok munkát kapott, Hongkongba költöztek, és nyolcéves korában már folyékonyan beszélte a kantoni nyelvet.

Éppen ebben az évben halt meg tisztázatlan körülmények között (állítólag agyvérzésben, 32 éves korában) apja, és így újra az Egyesült Államokba költöztek Shannon húgával.

Harcművészetet és drámatudomány tanult, hasonlóan édesapjához. 1983-ban rossz magaviseletért kicsapták, de később elvégezte tanulmányait. New Yorkban színészleckéket vett Eric Morristól.

Angol összefoglaló apáról és fiáról, halálukról:

Első filmszerepét 20 éves korában kapta, nem is akármilyet: a Kung Fu: A film című moziban, 1986-ban. Később a Leszámolás Kis-Tokióban (1991), a Mint a tűz (1992) című filmekben nyújtott remek alakítást. Általában a rossz oldalon álló szerepeket bízták rá.

Próbálta megkülönböztetni magát apjától, gyakran kihangsúlyozta, hogy bár hihetetlenül tiszteli, sokban különböznek egymástól.

1993-ban, A holló című film forgatása közben Brandon Lee-t halálos lövés érte. (A holló forgatókönyve egyébként egy híres képregény történetén alapszik. A főhős Eric Draven, egy élő-halott rock zenész, aki megbosszulja saját és menyasszonya halálát.)

A baleset lehetséges variációi – angol nyelven:

Még nyolc nap lett volna hátra a forgatásból, amikor a baleset történt. Mindenki úgy gondolta, hogy egy pisztollyal forgatott jelenetben vaktöltény van a fegyverben, de végül kiderült, ez nem így volt. Michael Massee húzta meg a ravaszt. Annak ellenére, hogy nem is fogta Lee-re a fegyvert, a golyó egy éles kanyart levágva a gerincvelőbe fúródott. Öt órát küzdöttek érte az orvosok, hiába. Alig három hét múlva lett volna az esküvője, Mexikóban.

A balesetet tartalmazó filmszalag megsemmisült: nem tudni, hogy szándékosan vagy a nyomozószervek munkáját követően tűnt el. A filmet befejezték, Chad Stahelski és Jeff Cadiente helyettesítette Brandon Lee-t, no meg a számítógépes technika.

Brandon Lee meglátogat egy Wing Chun Kung Fu Akadémiát:

Apja mellé temették el Seattle-ben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Brandon Lee az Internet Movie Database-ben (imdb.com)
Brandon Lee életpályája (brandon-bruce-lee.life-book.com)
Egy interjú Brandon Lee-vel (youtube.com)
A holló című filmről (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik