Tudomány

Tűzoltás elektromossággal?

24.hu
24.hu

2011. 03. 30. 10:57

Nem lehetetlen. A vizet és a vegyi anyagokat lepipálhatja egy új technológia, mely villamos energiát használ fel.

Képzeljünk el egy tűzoltót, amint egy égő házhoz ér, és a poroltó és gőzfecskendő helyett egy pálcát vesz a kezébe, ezzel tartóztatja fel a lángokat.

Ez ma már nem tűnik lehetetlennek. A legújabb tűzoltási módszert a Harvard Egyetem tudósai dolgozták ki. Az elektromos tűzoltót az a kétszáz éves megfigyelés ihlette, mely szerint az elektromosság hatással van a tűz alakjára. A tűzben keletkező korom és szénrészecskéket szinte teljesen kiiktatja az oltószerkezetből kiáramló elektromos mező.

A tudósok egy nagy teljesítményű elektromos erősítőt kötöttek össze egy pálcával, mellyel az elektromos hullámokat egy több méter magas nyílt lángra irányították. A láng szinte azonnal kialudt.

A készülék egy 600 wattos erősítőből áll, közel azonos teljesítménnyel működik, mint a legprofibb autós sztereó hangosítók.

Az új szerkezet áldás lenne a tűzoltók számára, hiszen egy olyan hordozható lángszelídítőt adna a kezükbe, mely egy hátizsákban elfér.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a legújabb tűzoltási módszerről! (EurekAlert)
Tűzoltás elektromossággal (InHabitat)
A tűzoltás történelme (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.