Tudomány

Lassú Kéz a világon – Eric Clapton születésnapja (1945)

Ripley, március 30. – Ezen a napon született a gitár egyik virtuóz művésze, az énekes, zeneszerző Eric Clapton.

Az első akusztikus gitárját 13 éves korában kapta, négy év múlva már ő vásárolt egy elektronikus gitárt. Pályája elején sok zenekarban megfordult, de egyik helyen sem maradt sokáig, mert többre vágyott. Az első sikereket a Cream tagjaként érte el. Ez volt az a brit zenekar, amely minden idők leghosszabb turnéját vitte az Egyesült Államokban (hat hónapig voltak ott).

Change the world:

Az angol közfalakon a 60-as évek végén már megjelentek a „Clapton is God” (Clapton az Isten) feliratok. A Cream után a Blind Faith következett, de ezek is hamar megszűntek. A sok-sok neves színész összeborulása a producerek kívánsága volt, de nem mindig volt sikeres kezdeményezés. Clapton szerint túlhajszolták a menedzserek az ilyen bandákat.

Leginkább Clapton (akit Dereknek is hívtak társai) érzelmes, gondosan megkomponált szólóitól ájult el a közönség és a szakma is. John Lennon Plastic Ono Band-jében is segédkezett.

Egyik leghíresebb dala, a Layla is a 70-es években készült el, ezt George Harrison feleségének, Patty Boydnak ajánlotta, akit aztán ő is feleségül vett. Kábítószer-problémákkal küzdött, de egy elvonókúra után visszatért a zenei pályára – ezután bár sok neves zenésszel (pl. a Dire Straits-szel) játszott, valójában szólókarrierbe kezdett.

Layla – 1984-ből, Jimmy Page-dzsel:

Szomorkás blues zenéjének egyik oka, hogy sok személyes tragédia érte (gyerekként nagyszülei nevelték, miután anyja nem volt képes eltartani, apját pedig nem ismerte): a 90-es évek elején meghalt a kislánya, később gyerekkori barátja repülőgép-szerencsétlenségben, majd Conor nevű fia kizuhan egy New York-i toronyház 53. emeleti ablakából 1991. október 3-án – a Tears in heaven című dal neki állít emléket.

Tears in heaven:

Tizenhétszeres Grammy-díjas zenész, többször járt Budapesten.

AJÁNLOTT LINKEK:

Eric Clapton életpályája (literatura.hu)
Eric Clapton az Internet Movie Database-en (imdb.com)
Eric Clapton hivatalos weboldala (ericclapton.com)
Eric Clapton élete (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik