Tudomány

Munkások bukkantak az “összeforrt gyíkra”

Száztíz millió éves dinoszauruszleletre találtak egy kanadai olajhomokbányában.

Az erőteljes végtagokkal, páncéllemezekkel és furkósbotszerű farokkal rendelkező növényevő Ankylosaurus “összeforrt gyík” figyelemre méltó épségben megmaradt csontvázát egy munkás fedezte fel a napokban.

A kitermelést végző Suncor Energy három hétre felfüggesztette a munkálatokat, hogy a kutatók kiáshassák és elszállíthassák a várhatóan öt méter hosszú és két méter széles leletet az albertai Royal Tyrrell Múzeumba.

A dinoszaurusz-csontváz felbukkanása az észak-albertai helyszínen igen meglepőnek számít, hiszen a területet tenger borította a gyík korában.

“Még sohasem találtunk dinoszauruszt ezen a helyen. Mivel a területet egykor tenger borította, leginkább gerinctelenek, például kagylók vagy ammoniteszek maradványai kerültek elő” – magyarázta Donald Henderson, a dinoszauruszokkal foglalkozó Royal Tyrrell Múzeum egyik kurátora.

A szakértő megjegyezte azt is, hogy a lelet a legkorábbi időből származó teljes dinoszauruszfosszília Albertában.

MIÉRT PONT “ÖSSZEFORRT GYÍK”?

Az Ankylosaurus legjellegzetesebb tulajdonsága a csomókból és lemezekből álló, bőrbe ágyazódott csontos páncélzat.

A bőrcsontok a krokodiloknál, az övesállatoknál és egyes gyíkoknál is megtalálhatók. A csontot valószínűleg egy kemény szaruréteg borította.

Az Ankylosaurust az amerikai őslénykutató, Barnum Brown nevezte el 1908-ban. A neve az ógörög ankülosz ‘hajlott’ és szaürosz ‘gyík’ szavak összetételéből származik.

Brown a névvel egy orvosi kifejezésre, az ankylosisra kívánt utalni, ugyanis a koponyát és a testet összeforrt csontos páncélzata tette merevvé, emiatt a nevet gyakran ‘merevített gyíknak’ is fordítják.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az Ankylosaurusról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik