Tudomány

Tom és Frédi, Jerry és Béni – 100 éve született Joseph Barbera (1911)

New York, március 24. – Ezen a napon született az egyik leghíresebb és legsikeresebb rajzfilmrendező, -készítő, William Hanna állandó partnere.

Van abban valami báj, hogy a neves rajzfilmrendezők, animációs szakemberek és zsenik hosszú életet élnek. William Hanna 90 éves korában halt meg, Joseph Barbera pedig 95 évesen, 2006. december 18-án. John Halas (az angol animáció magyar származású megteremtője, a Halas & Batchelor Stúdió alapítója) 83 éves, Dargay Attila 82 éves volt, amikor itt hagyott bennünket.

Joseph Roland Barbera rajzoló, grafikus, rendező, forgatókönyvíró, producer minőségében jutatta el nagyszerű rajzfilmjeit gyerekek és felnőttek millióihoz.

Egy Joseph Barbera interjú – angol – 1. része (a többi is elérhető a youtube-on):

1937-ben találkozott William Hannával, amikor a Metro Goldwyn Mayernek dolgozott. Első közös munkájuk a Tom és Jerry sorozat volt, ez aratta a legnagyobb sikert később is. 1957-ben alapították a Hanna-Barbera Stúdiót.

Az első Oscar-jelölést ezzel a Tom és Jerry-epizóddal kapták:

Olyan sorozatok fűződnek a nevükhöz, mint a Flinstones család, a Foxi Maxi és Maci Laci kalandjai, a Top Cat, a Jetson család, a Scooby Doo és a Hupikék törpikék. A stúdiót többször eladták, 1996-ban a Warner Bros.-nak, de ők mindvégig dolgoztak – a végén tanácsadóként.

Flinstones – Jelmez, mely nem jövedelmez:

Frédi és Béni az első főműsoridőben vetített rajzfilmfigurá voltak az Egyesült Államokban, és abban is úttőrőnek számított a film, hogy hosszabb volt, mint az akkor megszokott 6-7 perc – hazánkban Romhányi József szövegei tették hatalmassá.

Hét Oscar- és nyolc Emmy-díjat kaptak filmjeik (mindegyik Oscart Tom és Jerry nyerte nekik). Figuráik igazi kulturális ikonokká lettek.

Foxi Maxi kalandjai – egy epizód:

Egy nagyon jó kép Barberáról és figuráiról.

AJÁNLOTT LINKEK:

Joseph Barbera élete (wikipedia.org)
Joseph Barbera az Internet Movie Database-ben (imdb.com)
A stúdió hivatalos weboldala (kidswb.com)
Elhunyt Joseph Barbera (bbc.co.uk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik