Tudomány

Vaskori módon “távíróztak” Wales-ben

Administrator

2011. 03. 22. 07:36

Vaskori távközlési gyakorlatot tartottak Nagy-Britanniában: fáklyák fényével kommunikált egymással mintegy 200 önkéntes dombok tetejéről.

A teszt Észak-Walesben történt, összesen tíz hegy és domb tetejéről adtak egymásnak fényjeleket a csoportok. A cél az volt, hogy bebizonyosodjon: figyelmeztethették-e egymást a vidék vaskori őslakosai veszélyre a magaslatokra épített erősségekből, erődítményekből.

Eric Robinson archeológus “fényes” sikernek minősítette a tesztet, amelyet eredetileg decemberre terveztek, ám az időjárás olyan zordra fordult, hogy elnapolták márciusra a fáklyatávközlési próbálkozást. A siker nem túl meglepő, mivel hegytetőkön rakott jelzőtüzekkel – is – tudatták szerte az Egyesült Királyságban, amikor II. Erzsébetnek valamilyen jubileuma volt.

A mostani próbán ugyanakkor meglepő volt, hogy 25 kilométeres “(lát)hatótávolsága” is lehet egy erős fényű fáklyának.


AJÁNLOTT LINKEK:

Részletek az akcióról (BBC News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.