Tudomány

Nyolcvanéves TJ Hooker – William Shatner születésnapja (1931)

Montreal, március 22. – Ezen a napon született a Star Trek című sorozatból (is) ismert kanadai színész, író, William Shatner.

Eleinte mi, magyarok nem az első Star Trek-széria főszereplőjeként, a USS Enterprise csillaghajó kapitányaként, James Kirkként ismertük, hanem TJ Hookerként – mókás nyomozóként (ez a filmsorozat 1982 és 1986 között futott, legalábbis a forgatás) – Szersén Gyula szinkronizálásában.

Talán kevesen tudják, hogy Shatner nem amerikai, hanem kanadai származású, azt meg talán még kevesebben, hogy számos könyvet, sci-fit írt, köztük több Star Trek-regényt is.

Egy 1957-es filmben:

A tévézés és a színház párhuzamosan volt jelen kezdeti pályafutásában, éppúgy játszott a Karamazov testvérekben, mint három szezonon át a Star Trekben. A 70-es években TV-showkban szerepelt és akkor még alapvetően alacsonyabb költségvetésű mozikban.

A 80-as évek végén az Űrszekerek moziváltozatában is szerepet kapott, a Star Trek – A mozifilm, a Khan haragja, a Spock nyomában, A hazatérés, A végső határ és A nem ismert tartomány című filmekben, utóbbi már 1991-ből való.

Ekkor már javában, mint TJ Hooker nyomta a krimisorozatban Heather Locklear társaságában (érdekesség, hogy a sorozat egyik epizódjának forgatókönyvét lánya, Lisabeth Shatner írta).

TJ Hooker – intro (1982):

Később nagyon meglepte rajongóit, amikor az Airplane 2 című filmben feltűnt – ez egy hollywoodi filmeket kiparodizáló másfél óra volt. Folytatta vígjátékait később is, amikor a Haláli fegyver (1993) vagy a Beépített szépségben (2000) vállalt szerepet.

Négy feleséget fogyasztott el. Gloria Rand három gyermekkel ajándékozta meg, tőle – ugyanúgy mint Marcy Laffertytől – elvált. Nerine Kidd balesetben hunyt el (otthonuk medencéjébe fulladt bele 1999-ben), jelenleg Elizabeth Anderson Martinnal él együtt Dél-Kaliforniában, aki egyébként egy lovas edző.

Shatner is nagy barátja a lovaknak, olyannyira, hogy jótékonysági lovas események segítségével már 1,25 millió dollárt gyűjtött össze gyermekalapítványok részére.

Meglehetősen szókimondó, de szórakoztató pillanatában:

William Shatner vegetárius, több reklámszerepet vállalt már, egyetemi diplomája van, mellesleg üzemeltet egy paintballpályát, gyakran ő is játszik. Van két dobermanja, folyékonyan beszél franciául és eszperantóul.

Szerepet vállalt a Vancouver-i Olimpia záróünnepségén, 2011 márciusának elején pedig üzenetet küldött a Discovery legénységének.

AJÁNLOTT LINKEK:

William Shatner hivatalos oldala (williamshatner.com)
A biográfia (port.hu)
Az Internet Movie Database-en (imdb.com)
William Shatner-interjú (dailymail.co.uk)

1931

Ajánlott videó

Olvasói sztorik