Tudomány

Mik azok a kék ajkak?

Sajnos nem egy rikító rúzsféle, hanem egy súlyos kóról van szó, amire érdemes odafigyelni. A betegek körében csak magas tüdővérnyomásként emlegetik.
Kapcsolódó cikkek

A PH – Pulmonális artériás hypertonia – egy alattomos betegség. Az ebben a betegségben szenvedők néhány évvel ezelőtt még menthetetlenek voltak. A PH ma sem gyógyítható. A betegség kiváltó okai nem ismertek, lényege, hogy betegség esetén a tüdőerekben kórosan megemelkedik a vérnyomás. A betegség előrehaladott állapotban szívelégtelenséghez vezethet.

Nehéz légzés, légszomj, fulladás, időnként elkékülő ajkak, szapora szívverés, nehezen terhelhetőség, elkékülő körmök, fáradtság a betegség legfőbb jellemzője.

Magyarországon mindössze 100 alatt van a felismert, azaz diagnosztizált betegek száma, viszont ennél jóval több lehet a ki nem derített PH, akár felnőtt korban, akár csecsemőkorban.

Nyolcféle gyógyszert alkalmaznak PH-ra a világban, ezek közül négy már Magyarországon is kapható.

TüdőÉr Egyletet 2008-ban hoztak létre a PH betegek Magyarországon, a PH megismertetéséért Csaboda Eszter elnök vezetésével, aki ugyancsak érintett ebben a kórban.

AJÁNLOTT LINKEK:

TüdőÉr Egylet
Halálos betegséget jeleznek az elkékült ajkak (Vital.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik