Tudomány

Soha nem győzték le – megszületett Kincsem (1874)

Kisbér, március 17. – Ezen a napon született (és érdekes módon később ugyanezen a napon halt meg) a méltán világhírű versenyló, Kincsem.

Sem előtte, sem utána nem volt olyan ló, amely sikereit akárcsak megközelítette volna. Alighanem ez így marad az idők végezetéig. 54 versenyen indult, mindegyiket megnyerte, nem véletlenül nevezték Hungarian WondernekMagyar csodának.

Kincsem 1876 és 1879 között versenyzett, legnagyobb sikereit Ausztriában, Angliában, Franciaországban és Németországban aratta. Háromévesen megnyerte az osztrák derbit, de győzött Baden Badenben is.

Sok-sok történelmi tény fűződik nevéhez. 1877-ben egy pesti versenyen annyira biztos volt mindenki a győzelmében, hogy a sportfogadások történetében először, a második helyezettre fizették ki TÉT-re érkezett fogadások nyereményeit (a TÉT a győztes ló megtételét jelenti a lovin).

A sárga kanca apja Cambuscan (import angol telivér), anyja Waternymph (az ozorai Esterházy-ménes kancája) volt, tulajdonosa Blaskovich Ernő. A családban hagyomány volt a lótenyésztés, Blaskovichnak 1875-re hat-hét lova volt, emellett hat csikója. Ezt sokallotta, vevőket keresett. Két gróf ötöt kinézett magának, egy azonban nem tetszett nekik, ő volt Kincsem.

A kanca így került Gödre, ahol Hesp Róbert, egy Angliában tanuló szakember lett a trénere. Jól beszélt magyarul, ez ritkaság volt az angol trénerek, zsokék között.

Kincsemnek 1887. március 17-én, 13. születésnapján súlyos kólikarohama volt, és nem is élte túl ezt a betegséget, Tápiószentmártonban kimúlt – ekkor volt életében először beteg. Hesp 39 nappal később hunyt el.

Érdekességek Kincsemről:

Vitatott, hogy valóban Kisbéren született-e, az újabb források Tápiószentmártont jelölik meg.

Trénere egy tarka macska nélkül sosem indult el a versenyekre, a cicát Csalogánynak hívták.

Kincsem kényes jószág volt, érzékeny a vízre, Baden-Badenben egy alkalommal körbe kellett járni az egész környéket, hogy megfelelő vizet szerezzenek neki.

1878-ban Baden-Badenben holtversenyben végzett az élen Prince Giles The First-tel, de Blaskovich Ernő ezt nem fogadta el, így újrafutották a futamot: itt hat hosszal győzött Kincsem.

Versenyzői pályafutása után öt csikót ellett: ők Budagyöngye, Ollyan Nincs, Talpra Magyar, Kincsőr, Kincs voltak. Vérvonala Németországban a mai napig él.

Csontváza a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva.

Mind Ausztriában (Kincsem Preis), mind hazánkban (Kincsem-díj) a róla elnevezett galoppfutam a legrangosabb esemény a szezonban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kincsem pályafutása (lovasok.hu)
Kincsemről (paripa1.5mp.eu)
A Kincsem Park weboldala (kincsempark.hu)
A ló portréja egy külföldi oldalon (tbheritage.com)
Kincsem vérvonala (pedigreequery.com)
Kincsem életéről (wikipedia.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik