Tudomány

Itt a tavasz, itt a nyúl, magyar-brazil 3-0! (1986)

Budapest, március 16. – A világbajnokságra készülő magyar válogatott szenzációs játékkal megverte a brazil csapatot 70 ezer tomboló néző előtt.

Huszonöt évvel ezelőtt azt gondolták a sportszerető magyarok, a világ egyik legjobb csapata a labdarúgó-válogatott, és olyan sokat nem tévedtek. Európa élmezőnyébe tartozott Mezey György csapata, amely nagy reményekkel vágott neki a mexikói világbajnokságnak – eddig utolsó világeseményünknek.

A vb-selejtezőkön Hollandiát, Ausztriát és Ciprust előztük meg, ezzel váltottunk jegyet a megfiatalított csapattal a vb-re úgy, hogy az utolsó selejtező, a hollandok elleni hazai meccs nekünk már tét nélküli volt (ki is kaptunk, és a Bécsben aratott hatalmas győzelemre árnyék vetült).

Az első magyar gól:

A vb-n nagy csapás ért minket az első meccsen, a szovjetek 6-0-ra verték a titkos esélyesnek kikiáltott magyar csapatot, és hiába vertük 2-0-ra Kanadát, Platiniék 3-0-val sóztak oda nekünk – véget ért a magyar foci utolsó nagy korszaka.

No, de emlékezzünk a magyar-brazilra, hiszen hallatlan lelkesedéssel készült a meccsre az egész ország. Állítólag 400 ezer jegyigénylés érkezett a meccsre, éjszakákat álltak sorba a Népstadion előtt a drukkerek.

A meccsen a mi akaratunk érvényesült, és ez még akkor is becsülendő, hogy nem a legerősebb brazil válogatott volt a stadionban (Tele Santana szerint hatan hiányoztak a legjobbak közül, köztük Zico és Socrates).

Kovács Kálmán – kettő ide:

Mezey György értékelése a meccs után, a Nemzeti Sport hasábjain: „Előkészületi mérkőzést játszottunk, amelynek eredményéből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Komoly fegyvertény a brazilok legyőzése, de én továbbra is a vb nagy esélyesének tartom őket. Ugyanakkor úgy vélem jobban játszottunk, mint az NSZK szerdán. Érthető okból minden játékosommal elégedett vagyok.”

Mellesleg az NSZK-t is megvertük, Hamburgban, 1-0-ra a brazil meccs előtt (a dél-amerikaiak 2-0-ra kikaptak Matthauséktól). Persze, a brazilok, brazilok, nem véletlen, hogy a meccs után végtelen boldogság tört a magyarokra, amit egy rigmus is megörökített: „Itt a tavasz, itt a nyúl, magyar-brazil 3-0!”

Most jó, most jó – Esterházy: 3-0!

Barátságos válogatott mérkőzés:

Magyarország – Brazília 3-0 (1-0)
Budapest, Népstadion, 70 ezer néző.

Magyarország: Disztl Péter – Sallai Sándor, Kardos József, Garaba Imre (62′ Csuhay József), Varga József, Hannich Péter, Nagy Antal, Détári Lajos, Kiprich József (46′ Kovács Kálmán), Bognár György (8′ Burcsa Győző), Esterházy Márton. Szövetségi kapitány: Mezey György.

Brazília: Leáo Emerson – Edson Boaro, Oscar José Bernardi, Mozer José Carlos, Dida Marcos Aurélio, Elzo Aloísio, Silas Paulo, Alemáo Ricardo, Renato Gaúcho, Casagrande Wálter, Sidney José Tobias (65′ Müller Luiz Antônio). Szövetségi kapitány: Santana Telé.

Gólszerzők: Détári (5.), Kovács K. (60.), Esterházy (73.)

AJÁNLOTT LINKEK:

A meccs statisztikája (magyarfutball.hu)
Agyonvertük a brazilokat (index.hu)
Tízezrek tomboltak (samsungsport.hu)
Válogatott történetek (nst.blog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik