Tudomány

Halálillatú orchidea

A titokzatos virág nem termel nektárt, mégis valahogy ráveszi a húslegyeket, hogy rászálljanak.

A Satyrium pumilum a dél-afrikai Nyugat-Fokföld tartomány homokos talajain növő orchideafaj – különlegessége, hogy nem termel nektárt, így mind ez idáig rejtély volt, hogyan, milyen illattal veszi rá a rovarokat beporzására.

Egyes orchideafajokról tudott, hogy nőstény rovarok, például darazsak feromonjait – illatanyagait – utánozzák, hogy párzással kecsegtetve vegyék rá a hímeket a beporzásra. A Satyrium pumilum másféle illattal csábítja el beporzóit – derítette ki Timotheus van der Niet, a dél-afrikai KwaZulu Natal Egyetem kutatója.

A kutató és csapata a természetben jött rá a titok nyitjára. Megfigyelték, hogy az orchideákat húslegyek látogatják, gyanítani kezdték tehát, hogy a rovarokat talán dögszag vonzza oda. Az ezt szolgáló bizonyítékot egy közeli úton találták meg: elütött szirtiborzok – mormotához hasonló fokföldi emlős – tetemein ugyanahhoz a fajhoz tartozó húslegyeket találtak, mint az orchideákon, a rovarok közül pedig sokan virágporosak voltak

A növény kifejezetten specialista e téren: az odacsalt legyek mérete pontosan akkora, hogy rájuk ragadjon a pollen, és beporozhassák a virágot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a halálillatú orchideáról! (Greener Venues Blog)
Az eredeti tanulmány kivonata (Annals of Botany)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik