Tudomány

Önálló életre kelt egy szputnyik

Vélhetően felmondta a szolgálatot a Raduga-1 orosz katonai távközlési műhold, s most más űreszközöket veszélyeztet.
Kapcsolódó cikkek

A Raduga-1 műholdat 2004-ben állították geostacionárius pályára, 2010 februárjáig egy bizonyos “ponton állt” a Föld felszíne felett, majd júliusra áthelyezték egy másik “pontra”.

Ezt követően a szputnyik, hogy kijelölt helyén maradjon, négyszer korrigálta pályáját, legutóbb tavaly decemberben. A következő korrekciónak február végén kellett volna megtörténnie, de elmaradt. “Ehelyett a Raduga-1 elhagyta helyét, s már több mint egy hosszúsági fokkal eltávolodott onnan, nyugat felé tartva. A szputnyik veszélyesen megközelített más űreszközöket is.

Az Interfax eredetileg dél-koreai lapokat idézve számolt be arról, hogy a Raduga-1 a héten majdnem összeütközött egy dél-koreai mesterséges égitesttel: a távközlési és meteorológiai célú COMS-1 koreai geostacionárius műhold helyét korrigálni kellett, mert a Raduga-1 alig 3 kilométerre megközelítette. Ugyancsak a koreai lapok szerint már két japán szputnyikot is el kellett “vinni” a Raduga-1 útjából.

GEOSTACIONÁRIUS PÁLYA

A geostacionárius olyan pálya, amelyen egy objektum az egyenlítő síkjában a Föld forgási periódusával megegyező sebességgel kering, és így a Földhöz képest változatlan helyen “áll”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Raduga-1 szputnyikról! (astronautix)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik