Tudomány

Tigriskakival riogatják a kengurukat

Administrator

2011. 03. 10. 07:37

Egy tudóscsoport 8 éven át gyűjtötte a nagymacskák "trágyáját", hogy tesztelhesse erszényeseken és kecskéken.
Korábban a témában:

Ausztráliában gondot jelentenek a kenguruk és a kecskék, a farmokon ők a “legalatomosabb” kártevők. A Queenslandi Egyetem ezért egy környezetvédő riasztószert akart ellennük bevetni.

Tigrisekén kívül más ragadozók ürülékét is levizsgáztatták, és azt tapasztalták, hogy a nagymacskapiszok a legeredményesebb az erszényes emlősök és a kecskék távol tartására.

Mi több, arra is felfigyeltek, hogy az a “tigrisanyag” a leghatékonyabb, amely a távolságtartás célcsoportjának egyedéből “készült”, nevezetesen: ha egy tigris kecskét evett, akkor ürüléke félelmetesebb kipárolgású kecskék számára, mintha más állatfajtát ebédelt volna.

“Nemcsak vegyi vészjelzést sugároz az ürülék azt mondva, hogy vigyázz, veszélyes állat van a közelben, hanem még pontosabbat: vigyázz, veszélyes állat van a közelben, mely ráadásul a cimboráidat eszi” – mondta Peter Murray professzor.

Hozzátette, hogy ha sikerülne mesterségesen előállítani tigrispiszokszagot, akkor az kereskedelmi forgalomba kerülhetne növényvédőszerként.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.