Tudomány

Így fest a világ legkisebb logója

24.hu
24.hu

2011. 03. 09. 15:38

A Brigham Young Egyetem fizikusai egy petesejtnél is kisebb betűkkel vésték föl egyetemük címerét.
Korábban a témában:

BYU betűszó és egy puma alkotja azt az pár száz mikrométeres logót, melyet Robert Davis és tanítványa, Taylor Wood formázott szílicium-dioxidba. Eljárásukkal a szén nanoszálakat még pontosabban választhatják szét vegyi úton, mint ahogy azt eddig lehetett. A Synthetic nevű amerikai cég már meg is vásárolta a módszer kereskedelmi jogait.

Összehasonlításképpen, hogy érezni lehessen, miért lenyűgöző ilyen pontos grafikai teljesítmény egy ilyen pici logó nyomtatása: egy petesejt olyan széles, mint a BYU logó egy betűje. A nanocsövek, melyek kirajzolják a logót, egyenként csak száz mikrométeresek, vékonyabbak, mint az emberi hajszál.

AJÁNLOTT LINKEK:

A logó nagyobb felbontásban (BYU)
Cikk a logó készítéséről (PhysOrg)
Tanulmány a módszerről (Advanced Functional Materials)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.