Tudomány

Szaporodnak a szellemek Britanniában

Csaknem minden negyedik brit felnőtt volt már tanúja valamilyen kísérteties jelenségnek, legalábbis egy új térkép szerint.

11 millió emberről van szó, számuk és az összlakosságon belüli hányaduk folyamatosan nő. Míg az 1950-es években 7 százaléknyian láttak kísértetet, a kilencvenes évekre már kétszer annyian.

Az adatok Richard Wisemannek, a Hertforshire-i Egyetem professzorának köszönhetők. A kutató elkészítette Britannia szellemtérképét is a Google Maps segítségével, mely szerint Yorkshire grófság a legkísértetiesebb terület a szigetországban, London viszont a szellemekben legszegényebb.

A tudós nem hisz a kísértetekben, elszaporodásuk – mármint észlelésük vélelmének növekedése – Wiseman szerint a tévének tudható be, nevezetesen a rengeteg “szellemes” filmnek, egyebek közt a Szellemirtók címűnek.

A professzor meglepőnek találja, hogy hat évtized alatt 7-ről 25 százalékra emelkedett a kísértetlátók aránya, mivel azoknak a száma, akik eleve hisznek is a kísértetekben időközben nem növekedett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szellemtérkép (Ghostmap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik