Tudomány

Felépítik az ókori Pergamont

Virtuálisan. A rég eltűnt antik város egy panorámaképen születik újjá Berlinben.
Kapcsolódó cikkek

A Pergamon Múzeumban ősztől a világhírű pergamoni oltár mellett mintegy ötszáz, többnyire még be nem mutatott lelet lesz látható.

A kiállítás csúcspontját a görög metropolisz 360 fokos panorámaképe adja, amelyet a Szászországban született, jelenleg Berlinben élő panorámaművész, Yadegar Asisi készített.

Michael Eissenhauer, a berlini állami múzeumok vezérigazgatója a projekt bemutatásakor eddig soha nem látott tárlatnak nevezte a tervezett kiállítást.

A kiállítást 2011. október elsején nyitják meg. A tárlat egy éven át megtekinthető.

PERGAMON ÉS PERGAMEN

Pergamon egy ókori görög város volt Kis-Ázsia északnyugati partvidékén, a mai Anatólia területén.

Homérosz Iliászában Trója fellegvárát jelenti, de inkább ismert arról, hogy egy, a Kaikosz folyó mellé települt müsziai város neve is, amely másfél évszázadon át a Pergamoni birodalom központjaként és fővárosaként játszott jelentős szerepet.

Mi köze a pergamenhez?

A pergamen neve valóban Pergamonból ered. II. Eumenész Pergamonban az alexandriai könyvtár mintájára megalapította egy könyvtárat.

Azonban az egyiptomi Ptolemaioszok a rivalizálás miatt megtiltották a papirusz kivitelét számukra. A kényszer hatására a pergamoniak kifejlesztették a pergament, azaz az állati bőrből fehérített, vékonyított, kétoldalas írásra alkalmas lapokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek a Pergamon panorámáról (smb.museum)

Részletesebben a kiállításról (smb.museum)

A berlini Pergamon Múzeum holnapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik