Tudomány

Édenkertek Etiópiában

A Google Earth megmutatja az afrikai szent kerteket, melyeket a helyiek úgy óvnak, hogy sose hallottak még környezetvédelemről.
Kapcsolódó cikkek

Etiópiában a legtöbb templomot egy hatalmas kert veszi körül. Az észak-etiópi keresztények – az ortodox Tewahido kopt egyház tagjai – így szimbolizálják az édenkertet. A szent erdők az egykori természetes erdők maradványai Etiópiában, melyeket elsősorban nem környezetvédelmi, hanem szakrális indíttatásból védenek.

Mára már csak 35 ezer ilyen természeti kincset őriznek a templomok körül. Néhány közülük 300 hektáros területen fekszik el. A kerteket nem imádják, hanem karbantartják, különösen a Tana-tó területén. Azonban nemcsak kulturális érdekességek, hanem egy ősibb környezet maradványai. A hely biológiai sokféleségét őrzik.

Tavaly előtt Margaret Lowman ökológus látogatott el Etiópiába, hogy felfedezze ezt a páratlan örökséget. Amikor a helyi papoknak PowerPoint bemutatón mutatták meg erdeiket Google Earth – műholdas felvételeken -, ők úgy is felismerték afrikai édenkertjeit, hogy azelőtt soha sem láttak számítógépet.

Édenkert belülről:

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg többet az etiópiai erdőkről! (PLoS blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik