Tudomány

Pisiparfümmel csábítanak majmok

A hímnemű csuklyásmajmok gusztustalan módon üzennek a nőstényeknek: tenyerükbe vizelnek, majd a folyadékot elkenik a testükön.

Más majomfajoknál is megfigyelték már, hogy a hímek olykor a kezükre és a lábfejükre vizelnek. A főemlőskutatók különböző elméleteket gyártottak a viselkedés magyarázatára.

Az egyik, kevésbé meggyőző feltételezés szerint jobban ragad mászás közben az állatok keze, biztosabb fogást eredményezve. Mások úgy vélekedtek, hogy a hűtést szolgálja, ugyanis megfigyelték a csuklyásmajmok egy csoportjánál, hogy meleg és napos időjárás esetén gyakrabban előfordult a jelenség.

A kutatók nagy része szerint a szokással inkább a fajtársak felé kívánnak üzenni. Vizelettel számos faj jelöli területét: a majmok azonban nem területük határait, hanem saját magukat jelölik meg.

Kimberley Phillips, a texasi Trinity Egyetem kutatója és csapata ezért tisztázni kívánta a kérdést. Feltételezésük szerint a hímek vizelete a nőstényeknek szánt jelet tartalmaz, ezért megvizsgálták, hogyan reagál négy nőstény csuklyásmajom fiatal és kifejlett majomhímek vizeletmintáira.

A nőstények agytevékenységét funkcionális mágneses rezonancia tomográfiával mérték, amely láthatóvá tette, hogy mely agyterületeket érték a bizonyos ingerek.

A szagokat feldolgozó agyterületek fokozott aktivitást mutattak, amikor a nőstények kifejlett hímek vizeletét észlelték.

Mivel a kifejlett hímek vizelete több tesztoszteront tartalmaz, lehetséges, hogy a nőstények a nemi hormonra reagáltak. A megfigyelt agyhullámok arra utalnak, hogy a test vizelettel való bedörzsölése kommunikációs eszköz, méghozzá szexuális tartalommal.

AJÁNLOTT LINKEK:

A majmokról szóló tanulmány kivonata (American Journal of Primatology)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik