Tudomány

Mesevilágban élt – 225 éve született Wilhelm Grimm (1786)

Hanau, február 24. – Ezen a napon született az idősebbik Grimm fivér, aki testvérével a meseirodalom legnagyobb alakja lett.

Ki gondolná, hogy Holle anyó, Piroska és a farkas, a Békakirály mellett az egyik Grimm testvér, Jacob az első germán hangeltolódás törvényének egyik atyja is egyben. Pedig így van, miatta Grimm-törvénynek is nevezik ezt a szabályt. Anélkül, hogy untatnánk az olvasót, mindez a germán nyelvek és más indoeurópai nyelvágak mássalhangzói közötti összefüggéseket írja le.

Egy év van közöttük, Jacob 1785. január 4-én, Wilhelm 1786. február 24-én született Hanauban. Nem volt kis család, hiszen négy testvérük volt, és Wilhelmnek később kilenc gyermeke született.

A család 1791-ben költözött Steinauba, mert a családfő ott lett hivatalnok, egykori házuk most múzeumként „üzemel”. Öt év múlva meghalt, Jacob és Wilhelm pedig a magdeburgi egyetemen tanult jogot.

Az aranylúd:

A második rész itt tekinthető meg.

Ott ismerkedtek meg a könyvtárakkal és a könyvekkel tüzetesebben, elvarázsolta őket ez a világ, és mivel 1808-ban meghalt édesanyjuk, Jacobnak kellett eltartani a családot: könyvtáros lett Vesztfáliában.

1806-tól kezdtek meséket gyűjteni, úgy, mint ahogy mások népdalokat. Járták a vidéket, bújták a könyveket. Jacob 1811-ben lovagi énekekről, Wilhelm dán mesékről adott ki könyvet. 1813 és 1816 között Régi német erdők címmel újságot jelentettek meg, amely német meséket tartalmazott.

1815-ben Gyermek- és házimesék címmel már második könyvüket adták ki, amelynek volt egy nagyobb és egy kisebb változata. Előbbi még hét, utóbbi tíz kiadást élt meg életükben. Fivérük, Ludwig Emil volt az illusztrátor.

Több nyelvészeti könyvet is megjelentettek a sok mesekönyv mellett, mindketten professzori címet nyertek.

Holle anyó:

A második rész itt tekinthető meg.

Embert próbáló feladatra vállalkoztak 1838-ban: el akarták készíteni a német nyelv nagyszótárát. Úgy vélték, ez tíz évbe telhet. Jellemző, hogy Wilhelm 1859-es és Jacob 1863-as haláláig csak az F betűig jutottak, de 1854-ben már kiadták az első kötetet a sorozatból.

Munkásságukat egyként említik szerte a világon, hiszen majd mindenen együtt dolgoztak. Érdekesség, hogy Grimmék a világirodalom öt legnagyobb egyénisége között tartották számon Petőfi Sándort (Homérosz, Dante, Shakespeare, Goethe, Petőfi).

2005-ben film készült életükről, amely sok fikciót tartalmaz. Wilhelmet Matt Damon, Jacobot Heath Ledger játszotta.

Az életükről készült film trailere 2005-ből:

Néhány jelentős mese, ami a nevükhöz fűződik: Az aranylúd, Babszem Jankó, A békakirály, A bölcs pásztorfiú, Csipkerózsika, A méhkirálynő, A brémai muzsikusok, Hamupipőke, Piroska és a farkas, A róka meg a macska, Hófehérke, Holle anyó, Hüvelyk Matyi.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Grimm testvérek (wikipedia)
A legfontosabb mesék – elolvasható (mek.niif.hu)
A Grimm testvérek emléke (germany-insider-facts.com)
Grimm testvérek – film 2005-ből (imdb.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik