Tudomány

Az EEG megmutatja, kiből lehet autista

Ráadásul már egyéves kor alatt felmérhető az autizmus kialakulásának kockázata.

Egy bostoni gyermekkórházban végzett kísérletek során William Bosl és Charles A. Nelson és kollégái bebizonyították, egy hagyományos EEG azt az agyi aktivitást is meg tudja jeleníteni, mellyel csecsemőknél diagnosztizálható az autizmus kialakulásának kockázata.

A teszt 80 százalékos pontossággal működik egy matematikai algoritmus segítségével.

William Bosl és Charles A. Nelson és kollégái 79 baba EEG-felvételeit hasonlították össze. A legfiatalabb csecsemő hat hónapos volt, a legidősebb kétéves. Negyvenhat csecsemő testvére autista volt vagy autisztikus zavarral élt, így gyaníthatóan a baba is nagyobb valószínűséggel születhetett autistának. A többi 33 gyermek családjában nem ismertek autista zavarral élőt.

Az EEG-felvételeken a lehetséges autista gyermekek és az átlagos csecsemők közti különbségek 9 hónapos korban mutatkoztak meg először. Ez az az életszakasz, amikor az ember először sajátít el magasabb szintű szociális és kommunikációs képességeket. Az autizmusra hajlamos csecsemők “gondolkodása” ebben az életkorban máshogyan fejlődött.

Jó hír azonban, hogy a magas kockázatú csoport, hiába volt genetikailag érzékenyebb az autizmusra, a környezeti tényezők enyhítették és megállíthatták az autisztikus zavar megjelenését.

A bostoniak reményei szerint az EEG-s diagnosztikai módszer a jövőben szélesebb körben elterjedhet az autizmuskockázat kimutatására, mint az MRI, mivel a vele végzett teszt mindössze néhány perc alatt elvégezhető.

A tudósok a jövőben nagyobb, 6-17 éves gyermekeket vizsgálnának meg ugyanezzel az eljárással, remélik, hogy a csecsemőkhöz hasonlóan náluk is beválik az EEG.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az autizmus EEG-s kimutatásáról (Eurekalert)

Tudj meg még többet az autizmusról! (Autizmus Alapítvány)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik