Tudomány

Érzékenyebbek a kétkezesek

New Jersey-i kutatók szerint a mindkét kezüket használó embereknek könnyebb befolyásolni az érzéseit.

A kezesség az embereknél nem két szélsőséges állapot. Megkülönböztetünk jobbkezeseket és balkezeseket, mert ők azok, akik bizonyítottan inkább előnyben részesítik valamelyik kezüket a másikkal szembe. Rajtuk kívül léteznek úgynevezett ambidexterek is, akik mindkét kezüket majdnem vagy ugyanolyan ügyesen használják. A világ leghíresebb kétkezese Leonardo da Vinci, aki mindkét kezével tudott írni.

A világ népességének 80-90 százaléka jobbkezes, a fennmaradó 10-20 százalékban fordulnak elő a balkezesek és az ambidexterek.

Ruth Propper, a Montclair Állami Egyetem kutatója és kollégái azt vizsgálták, mennyire függ össze a kezesség az érzésekkel és azok befolyásolhatóságának mértékével. Kísérletükben az ambidexterek vették át a legerősebben a környezet hangulatait, s sűrűbben számoltak be a kísérlet alatt keletkező hangulatváltozásokról, mint az átlagos jobb- és balkezesek.

A neurológusok gyanítják, hogy az ambidexterek agyában sűrűbben hálózott az idegi rostok közötti átmenet az úgynevezett corpus callosum – kéregtest – nevű terület, mely a két agyfélteke kommunikációjáért felelős. Egy másik elmélet szerint a bal agyfélteke következetesebb, logikusabb gondolkodását felülírja a jobb agyfélteke ösztönösebb, kaotikusabb reakciója.

A tudósok szerint az ambidexterek azért érzékenyebb környezetükre, s ritkábban kezdenek el logikusabban gondolkoni, mert ugyan a jobb agyféltekejük frissítené az adott helyzetre szóló válaszait, de ez nem következik be minden esetben, így a kétkezesek gyakrabban engednek a hangulatok és érzelmek “erejének”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kétkezesség: a zsenialitás jele vagy balszerencse? (Nyelv és tudomány)

A kétkezességről – angolul (Wikipedia)

Mi az a kéregtest? (Wikipedia)

Bővebben az új kutatásról (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik