Tudomány

Szét lehet tépni – Kiadják az első telefonkönyvet (1878)

New Haven, február 21. – Ezen a napon jelenik meg a világ első telefonkönyve, Connecticut államban.

Mindössze egyoldalas volt ez a mintadarab, ötven előfizető adatait tartalmazta. (A Reuben H. Donnelly nevű társaság úgy gondolja, ők már 1886-ban kiadtak egy hasonló „könyvet”, egyfajta cégadattár formájában, Chicagóban.)

Érdekesség, hogy Londonban már 1880. január 15-én is megjelent egy útmutató, amely 248 magán- és céges előfizető adatait (lakcímeit) tartalmazta, de telefonszámokat nem.

A Stomp zenél a telefonkönyveken:

Ma már hozzá kell tennünk, hogy a világon megjelenő telefonkönyvek a vezetékes szolgáltatók hivatalos előfizetői névsorát és a hozzájuk tartozó telefonszámokat tartalmazza.

„Mobiltelefonkönyvet” csak online változatban ismerünk, de ott sem teljesek az adatbázisok.
A legrégebbi fennmaradt budapesti előfizetői névsort 1882. február 1-jén adták ki. A névsor eredetije ma is megtalálható a Telefónia Múzeumban, az Országház utcában.

Hogyan tépjünk szét egy telefonkönyvet?

A női rekorder teljesítményét itt megnézhetjük.

Hazánkban 1991 óta a Magyar Telefonkönyv-kiadó Társaság Kft. jogosult a vastag papírkötegek kiadására, a szolgáltatók neki adják ki az adatokat (ma már CD-n is hozzá lehet jutni).

Kazal László nevet változtatna – Telefonkönyv-polka:

A telefonkönyvekben megjelenő céges információkat és hirdetéseket kezdettől fogva elkülönítik, ezeket az oldalakat Yellow Pages-nek, Arany oldalaknak nevezzük.

A linkre kattintva pedig őrülteknek nevezhetjük a videóban szereplőket, akik a telefonkönyveken állnak bosszút és ünnepelnek születésnapot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hivatalos magyar adatbázis (telefonkonyv.hu)
A telefonkönyv története (wikipedia.org)
A legrégebbi magyar adatbázis bemutatása (budapestfolyoirat.hu)
A Magyar Telefonkönyv-kiadó Társaság honlapja (mtt.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik