Tudomány

Startol a Google Hold-verseny

A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el járművet a Holdra. A robot annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre.

Tizenhét országból összesen 29 csapat jelentkezett a Google Lunar X Prize elnevezésű nemzetközi megmérettetésére. A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el – legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat.

A Google támogatásával 2007-ben meghirdetett verseny szervezői szerint a nyertest várhatóan már 2015-ben megnevezhetik.

“A verseny hivatalosan is elkezdődött”– monda Peter Diamandis, az X-Prize Alapítvány ügyvezetője a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely nemcsak elsőként juttat járművet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre.

A szervezők szerint a non-profit alapítványoktól kezdve, az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételű csapatok jelentkeztek.

A résztvevők között már vannak olyanok is, akik helyet is béreltek azokon az űrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat.

PULIT A HOLDRA?

A versenyzők között van a magyar Puli Space Technologies Kft. fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is.

A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással.

AJÁNLOTT LINKEK:

A magyar Hold-program (Puli Space)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik