Tudomány

Megállj a koromnak, metánnak!

A metán és korom kordában tartása már 0,5 Celsius-fokkal csökkentené a felmelegedést 2070-re.

A metán melegítő hatása erősebb a szén-dioxidénál, bár légköri jelenléte inkább évtizedekben, mint évszázadokban mérhető.

A korom, amely a fa vagy a szénalapú tüzelőanyagok égésterméke, közvetlenül melegíti a levegőt, felgyorsítja a hó olvadását, amelyre rátelepszik, és úgynevezett barna felhők kialakulásáért is felel, amelyek szintén melegítő hatásúak. A légkörből hetek alatt távozik, tehát kibocsátásának apadása szinte azonnal mérsékelné a globális hőmérsékletet.

A nemzetközi kutatócsapat először kétezer különböző módszert vizsgált a két szennyezőanyag visszafogására, majd azok közül kiválasztott tizenhatot, köztük a metánszivárgás megakadályozását a szénbányákból és hulladéklerakókból, illetve régi kályhák koromszennyezésének megszüntetését.

Ezt követően a kutatók két külön éghajlati modellt futtattak le, hogy megtudják, miként változna a globális felmelegedés üteme, ha a tizenhat intézkedést alkalmaznák – szén-dioxid elleni módszerekkel együtt, valamint azoktól függetlenül.

A kontrollszimulációk során a globális hőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal emelkedett 2070-ig. A légköri karbonkoncentráció szinten tartása, illetve arra való visszaszorítása a hőmérsékletet 0,5 Celsius-fokkal csökkentette. Az említett tizenhat intézkedés megtételével pedig további fél fokkal mérséklődött a felmelegedés mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik