Tudomány

Vége a békanépszámlálásnak

A harlekin kétéltű mellett Indiában felfedeztek egy olyan fajt, amelyet 136 éve láttak utoljára.
Kapcsolódó cikkek

A kutatók összességében azonban nem szolgálhattak jó hírekkel: a rég nem látott kétéltűek listájának első tíz faja közül csupán egyetlen került elő, egy Ecuadorban élő harlekinbéka.

Becslések szerint a kétéltűek több mint 30 százalékát fenyegeti a kihalás egy titokzatos, világszerte terjedő gombabetegség miatt, amelynek hatását csak fokozza az élőhelyek zsugorodása és az éghajlatváltozás.

A biológusok következő lépésként azt szeretnék megvizsgálni, hogyan maradhattak fenn az újrafelfedezett fajok. Lehetséges, hogy a túlélők valahogyan ellenállóak a pusztító kórral szemben, legyen ennek genetikai vagy más oka.

A CI és a Természetvédelmi VilágszövetségIUCN vezette felmérés keretén belül 21 országban keresték az eltűntnek hitt kétéltűeket. Indiában öt ilyen fajt sikerült találni a biológiailag sokszínű Nyugati-Ghatok hegyvonulatban. Egyiküket, a fluoreszkáló Raorchestes chalazodest 1874 óta először észlelték újra.

Ecuadorban a kutatók 1995 óta először találtak bizonyítékot az Atelopus balios elnevezésű harlekinbéka jelenlétére. A faj jövője azonban bizonytalan, mivel élőhelye négy, védettséget nem élvező helyszínre korlátozódott a Csendes-óceán mentén.

A kutatók hat, csaknem húsz éve nem látott békafajt találtak meg Haitin is. Tavaly szeptemberben két afrikai béka és egy mexikói szalamandra újrafelfedezéséről számoltak be a természetvédők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik