Tudomány

Egy szabósegéd volt – Merényletkísérlet Ferenc József ellen (1853)

Bécs, február 18. – Ezen a napon az első merényletet követik el a császár ellen. Még követte hat sikertelen próbálkozás.

Az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója ellen hosszú élete során hét merényletet kíséreltek meg. 1853. február 18-án egy bizonyos Libényi János volt a tettes. A Fejér megyei szabósegéd akkor tört rá Ferenc Józsefre, amikor az éppen a szokásos sétáját tette meg. Déli 12 és 1 óra között sétálgatott minden nap a karintiai kapunál.

Ferenc József ekkor még csak 23 éves volt, éppen a kilátón hajolt ki, hogy megnézze a gyakorlatozó katonákat. Libényi nyakon szúrta a császárt, de ott volt mellette O’Donnel Miksa és Ettenreich József szárnysegédek, akik megakadályozták, hogy nagyobb baj legyen, megúszta az áldozat kisebb sérülésekkel.

A csákvári Libényi Jánost „félkegyelmű szabólegénynek” nevezték a korabeli sajtóban. A törvényszék előtt ezt mondta: „elhatároztam, hogy hazámat a mostani szolgaság alól más módon, mégpedig a császár meggyilkolása által fogom felszabadítani”. Elítélték, felakasztották február 26-án. Az ismerősei megúszták a halálbüntetést, de felkutatták őket és felségárulásért sok-sok év közmunkára ítélték őket.

Libényi egyébként 1849-ben az aradi vár katonai szabóműhelyében szolgált, és végignézte a kivégzésre vitt honvédtisztek gyötrelmeit. Úgy gondolta, Ferenc József ezt megakadályozhatta volna.

Bécsbe ment, ott dolgozott szabósegédként. Állítólag sokat volt a rendszerrel elégedetlen munkásemberek között, de barátai nem voltak. Erős testalkatú, de alacsony ember volt, fekete hajat és bajszot viselt. Sokáig figyelgette a bécsi vár kapuit, itt nézte ki, hogyan viselkedik a császár.

A Pesti Naplóban 1936 októberében egy másfajta elképzelés jelent meg, mely szerint Ferenc József elcsábította volna Libényi húgát, Margitot, és ezért következetett be a merénylet. A császár állítólag gyakran ismerkedett fiatalon (18 évesen került a trónra), és egy práterbeli sétán találkozott a táncos lánnyal (csárdást improvizált neki), akit aztán felkarolt, kitaníttatott.

Egy másik történész-forrás szerint Libényinek a merénylet idejekor egy férfi testvére, egy férjezett nővére és két, 15 év alatti húga volt, így nem valószínű, hogy utóbbiak közül valamelyik Bécsben járt.

Hogy miért történt a késelés, vita tárgya, de egy biztos, Csákváron azt tartják, a merénylet miatt nem érte el soha a vasút a várost. Mindenesetre az események után katonák állomásoztak Libényi szülővárosában és ott is tartózkodtak, másfél évig.

AJÁNLOTT LINKEK:

Libényi Jánosról (wikipedia)
Ferenc József élete (wikipedia)
A csákvári bosszúálló (fmh.hu)
A Ferenc József elleni merénylet (lexikon.katolikus.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik