Tudomány

Szupersebességű húsevő növény

Százszor lassabb nála a Vénusz légycsapója.

Az Urticularia – rencefélék – nemzetségbe tartozó közönséges rence a világ leggyorsabb mozgású virága. Egy ezredmásodperc alatt bekapja, majd emészteni kezdi áldozatát.

A különleges növényt két európai biomechanikával foglalkozó tudóscsapat vizsgálta meg, a növény vadászatáról nagy teljesítményű mikroszkóp alatt „szuperlassításra” képes kamerával készítettek felvételeket a Grenoble Egyetem Fizikai Laboratóriumában.

A rence mirigyeivel úgy mozgatja a rovacsapdáját, hogy gyors szívó hatással magába szippantsa az elejteni kivánt állatot. A zsákmány közeledtét a szájnyílását borító szőrök segítségével érzékeli.

A rence virága az állat közeledtére homorú formát ölt, mellyel lényegében kifújja a belsejében található vizet. Amikor az elejteni kivánt rovar a “szájához” érkezik, virága a fizikai nyomástól újra hihetetlen sebességgel visszanyeri eredeti, kívül domború formáját, mintha egy kifordított gumikupak visszapattanna eredeti formájára. Az áldozat csapdába esik a rence pedig lezárja a bejáratot.

AJÁNLOTT LINKEK:

A húsevő növény mozgásáról részletesebben (Discovery News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik