Tudomány

A liberó még sehol – kitalálják a röplabdát (1895)

Holyoke, Massachusetts, február 9. – Ezen a napon új sportág születik a tengerentúlon, a neve ekkor még: Mintonette.

Egy bizonyos Willam G. Morgannek köszönhetjük a sportágat. A testnevelő tanár, aki egyébként találkozott korábban James Naismith-szel, a kosárlabda feltalálójával, 1895. február 9-re fejlesztette ki a játékot. Nem volt nehéz találkoznia kollégájával, mert a kosárlabda alig 16 kilométerrel odébb, Springfieldben alakult ki, négy évvel korábban. Mindkét iskola katolikus intézmény volt.

A röplabdához, amelyet először Mintonette-nek nevezett, a kézilabda és a tenisz szabályait használta fel, és eleinte még bármennyien játszhatták a háló mindkét oldalán. A röplabda nevet a teniszből ismert röpte (volley) után kapta, a névadó Alfred Halstead professzor.

Tanuljunk röplabdázni – 1. rész:

Morgan a háló magasságát 1,98 méterben határozta meg, a játékteret 7,6×15,2 méterben. A meccs 9 labdamenetből állt, 3 nyitással mindkét oldalon, és mindkét csapat korlátlanul érinthette a labdát, mielőtt átütötte volna azt az ellenfél térfelére.

Nézzünk meg ERRE A LINKRE KATTINTVA egy igen gyatra szervát!

A sportágat kezdetben a Fiatal Katolikus Férfiak Társasága (YMCA) „menedzselte”, Morgan azért javasolta nekik, mert kevésbé volt erőszakos, mint a kosárlabda. A hálózatnak köszönhetően gyorsan terjedt. Az amerikai expedíciós csapatok 1919-ben 16 000 röplabdát osztottak szét az alakulataik és a szövetségeseik között, meg is szerették Európában a röplabdát.

A sportág nemzetközi szövetsége 1946-ben alakult meg, ehhez képest viszonylag korán, már 1964-ben ott volt az olimpiai sportágak közt, Tokióban.

Felugrós szerva lengyel módra:

Nem csak teremben

Ma már létezik strandbirkózás, strandkézilabda, de az biztos, hogy a strandröplabdának vannak a legnagyobb hagyományai a „homokos” változatok közül. Kaliforniából, Santa Monica partjairól indult ez a szenvedélyes játék.

Egyes források szerint 1927-ben már ez a játék volt egy nudista kolónia kedvenc időtöltése, később a Beatles és Marilyn Monroe is játszotta. 1996-ban, Atlantába tért haza, mármint ekkor játszották először az olimpián. Ezt csak ketten játsszák, a többi szabály ugyanaz, mint a teremváltozat esetében.

Tőlük lehet tanulni a strandröpit – jól nyomják:

A szabályokról nagyon röviden:

A játéknak nem túl bonyolultak a szabályai, bár az évtizedek alatt sokat változott: mindkét csapatban hatan vannak a pályán, a szerva fogadása után maximum három érintésből (a sánc nem számít) át kell juttatni a labdát a másik oldalra leesés nélkül. Nem lehet hozzáérni a hálóhoz, a cél három szett megnyerése.

Egy szett 25 pontig tart. Az utolsó nagy változtatás a liberó poszt bevezetése volt: ez a játékos minden poszton szerepelhet, és a csere szabályaitól eltérően le lehet hozni és fel lehet vinni.

A mai nagyhatalmak: Szerbia, Japán, Kuba, Brazília, Olaszország, Hollandia. A szocializmusban Magyarországon is vezető szerepet szántak neki, a magyar válogatottak remek eredményeket értek el ebben az időszakban.

2010-ben Kotsis Attilánét, a magyar női válogatott legendás edzőjét beválasztották a nemzetközi Halhatatlanok Csarnokába. Mellette Holvay Endre mesteredző tagja az illusztris társaságnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, ami röplabda (roplabda.lap.hu)
A röplabda múltja (mob.hu)
A röplabda története (wikipedia.org)
A Halhatatlanok Társaságának tagjai (wikipedia.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik