Tudomány

Nemzedéket neveztek el róla – James Dean születésnapja (1931)

Fairmont, Indiana, feburár 8. – Nyolcvan éve ezen a napon született generációk példaképe, a néhány filmben szereplő James Byron Dean.

Nagyszülei nevelték fel egy farmon Fairmont városkában, Indiana államban. Beiratkozott a Kalifornai Egyetemre, de nem fejezte be, mert színész akart lenni. A döntése miatt megromlott a kapcsolata az apjával (anyja korán meghalt). Eleinte csak szenvedett Hollywoodban, kisebb szerepeket kapott.

New Yorkba költözött, beiratkozott Lee Strasberg híres színészképző iskolájába, miközben színházi jegyszedőként dolgozott.

James Dean első televíziós megjelenése – Pepsi reklám 1950-ben:

1954-ben fedezte el Elia Kazan (egy arab férfit játszott az Immoralist című filmben), a James Steinbeck Édentől keletre című művének megfilmesítésére készülő rendező. Cal Trask, az apai szeretet után sóvárgó fiú szerepe meghozta számára a világhírt. Hasonló karaktert játszott a Haragban a világgal című filmben, szintén 1955-ben.

Féktelen, türelmetlen, de szeretni való jellemet formált meg, és ez nagyon tetszett az akkori amerikai fiatalságnak. Saját magukat látták benne, így gyorsan példakép, rajongott sztár lett.

Ezt tudta a Warner Bross filmvállalat is, hétéves szerződést kötöttek vele, az Óriás című filmben (1956-ban mutatták be) Rock Hudson és Elizabeth Taylor mögött a harmadik legjobban fizetett sztár volt.

A Haragban a világgal című film néhány részlete és az utolsó interjú James Deannel:

Páratlanul gyors karrier: az Édentől keletre és a Haragban a világgal filmekben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, mindkétszer posztumusz, ami a mai napig rekord. (Összesen még egy nagyjátékfilmben szerepelt.)

Ha nem forgatott, az autóversenyzés töltötte ki idejét. Imádta a gyors sportkocsikat, és ez lett a végzete is. Az Óriás befejezése után vásárolt egy Porsche 550 Spydert, amellyel benevezett a salinasi autóversenyre.

1955. szeptember 30-án a verseny helyszínére tartott, amikor Paso Robles közelében több mint 115 mérföldes (185 kilométeres) sebességgel belerohant egy útkereszteződésben egy másik autóba. Azonnal meghalt.

Egy emlékvideó James Deanről:

Később rekonstruálták a balesetet egy kaliforniai intézet munkatársai, és abban az derült ki, hogy egyáltalán nem hajtott gyorsan: körülbelül 55-56 mérföldes sebességgel. (Mindenesetre két óra 15 perccel a baleset előtt gyorshajtáson érték.)

Halálát sokan nem tudták feldolgozni, a gyász a mai napig példátlan. Legendák keringenek a baleset helyszínéről, az autóról, egyesek szerint, mikor a roncsra találtak, már nem is volt a kocsiban. Síremlékét többször ellopták, de mindig megkerült.

Halálának 40. évfordulóján, 1995-ben az amerikai posta 325 millió példányban bocsátott ki bélyeget az egykori filmsztár arcképével. Életéről dokumentumfilmek és játékfilmek készültek. A hagyatékát gondozó alap még ma is évente 5 millió dollárral gyarapszik.

Ronald Reegan együtt játszik James Deannel:

Érdekességek James Deanről:

Fiatal korában két első fogát is elveszette egy motorbalesetben.

Kedvenc könyve A kis herceg volt, kedvenc itala a kávé, kedvenc fagyija a málna ízű.

Nagyon közellátó volt, és szemüveget viselt civilben.

Szenvedélyes dohányos volt, egy 1974-es biográfia szerint szerette elnyomni saját testén a csikket.

Szerelmi kapcsolatai közül a Pier Angelihez fűződő viszonyáról tudunk a legtöbbet, tervezték, hogy összeházasodnak, de a lány anyja ezt megakadályozta, mert Dean nem volt katolikus.

Egyes vélemények szerint a férfiakhoz is vonzódott. Mindenesetre a meleg társadalom egyik ikonja.

Volt egy sziámi macskája, amit Elizabeth Taylortól kapott.

Donald Turnupseed, a másik autó sofőrje 1995-ben halt meg rákban.

Amikor meghalt, szerződésben volt az MGM-mel (Valaki odafönt) és a Warner Bross-szal (A balkezes pisztolyhős) két filmszerepre, végül mindkettőt Paul Newman játszotta el – meg is alapozta Newman későbbi sikereit.

AJÁNLOTT LINKEK:

James Dean hivatalos oldala (jamesdean.com)
James Dean az Internet Movie Database-ben (imdb.com)
Ritka fotók James Deanről (blogs.amctv.com)
Egy cikk James Deanről és a róla készült filmről (index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik