Tudomány

A fej nélküli múmiák rejtélye

Az egyiptológusok egyelőre nem tudják, mely múmiákat fosztottak meg fejüktől a Kairói Egyiptomi Múzeumban.

Az egyiptomi politikai káoszban megsérült két múmia, nyilatkozták helyi tisztségviselők a Discovery News-nak. A leleteket eredetileg CT-tesztelésre használták volna a politikai zavargások kitörése előtt. Az utókor számára megőrződött testeket egy hete rongálták meg, akkor a múzeum még nem állt őrizet alatt, így tolvajok törhettek be, akik hetven tárgyat összetörtek, megrongáltak két múmiát: mindkettő fejét letépték.

Annak ellenére, hogy az interneten közzétettek képeket, kiterjedt levéltári anyagokkal rendelkezik az Egyiptomi Múzeum, egyelőre nem tudták azonosítani, melyik két múmiáról van szó.

Attól tartanak, a testek királyi múmiák lehetnek. Egy feltevés szerint a testek Tutankhamon dédszülei, amelyeket nemrég azonítottak DNS-eljárással.

Waffa El Saddik, a múzeum igazgatója szerint a tetemek ismeretlen személyeké, akiket régebben egy kutatási laboratóriumban őriztek. Egy svájci anatómus, paleopatológus szintén osztja El Saddik szakértő véleményét.

Az egyik múmia fejét egy elmélet szerint még a 19. századi – múmiamánia idején – választották külön a testétől. Ezt igazolná, hogy a nyakán laza lehetett a csatlakozás, így szakíthatták le a rablók könnyen legfőbb testrészét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a fejüket vesztett múmiákról– angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik