Tudomány

Az űrbe készül Irán

Irán saját állítása szerint négy új műholdat gyártott, s az űreszközöket Mahmúd Ahmadinezsád elnök adta át hétfőn egy ünnepség keretében.

Az iráni állami televízió szerint kutató jellegű műholdakról van szó, de egyéb részletet nem közölt a szatellitok rendeltetéséről.

Ahmadinezsád az ünnepségen közölte, hogy Irán újabb műholdindításokra készül. Ezek időpontját azonban nem jelölte meg. Irán saját hordozórakétával, saját területéről az első műholdját, az Omidot – Remény – 2009. február 2-án bocsátotta fel a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

Az új műholdak tovább fokozzák az iráni űrprogrammal kapcsolatos nyugati aggodalmakat, az USA szerint ugyanis az iráni űrtechnika fejlődése elősegítheti a majdani iráni atomfegyverek célba juttatásához szükséges ballisztikus rakéták kifejlesztését, az ázsiai ország elvileg a Föld bármely pontját elérheti ballisztikus fegyverekkel.

Mohammad Ali Dzsafari, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy az ázsiai ország megkezdte azoknak a ballisztikus rakétáinak a sorozatgyártását, amelyek az ellenség számára láthatatlanok az Izraelben, illetve a Perzsa-öbölben és a Közép-Keleten állomásozó amerikai katonai támaszpontok. megsemmisítésre alkalmasak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik