Tudomány

Az őstücskök köztünk járnak

A ferde lábú óriástücskök százmillió év alatt szinte semmit sem változtak. Még ma is majdnem ugyanúgy néznek, ki mint a dinoszauruszok idejében.
Kapcsolódó cikkek

Az egyenesszárnyúak rendjébe ferdelábú óriástücskök már százmillió éve “evolúciós sztázisbanban” vannak. Ez azt jelenti, hogy a körülöttük lévő világ hiába változott, hiába haltak ki mellőlük a hatalmas dinoszauruszok, a jégkorszak emlősei, hiába jelentek meg kétszázezer évvel ezelőtt az első modern emberek: a legtöbb ilyen rovar mit se változott.

Egy Brazíliában bemutatott kréta kori ferdelábú tücsökfosszília egy olyan óriástücsök után maradt ránk, amelynek hatalmas nagyon közeli rokonai – a Schizodactylus monstrosus fajba sorolható egyedek – még ma is élnek a Földön. Jelenleg is hasonló tücskök élnek Dél-Ázsiában, az indokínai félszigeten és Afrika egyes részein is.

Sam Heads az Illinois Egyetem entomológusa szerint nagyon ritka, hogy ennyire változatlanul maradjanak fent rokonfajok bolygón. Az óriástücskök titka az állatok vándorlásában keresendő, a rovarok mindig ügyesen megtalálták a megfelelő félszáraz, száraz monszun éghajlatot maguknak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az óriástücskökről – angolul (Science Daily)

Az őstücskökről szóló tanulmány kivonata – angolul (Zoo Keys)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik