Tudomány

Forrong a Föld gyomra

Nem csak Magyarországon mozgott a Föld. Sorozatban törnek ki a vulkánok a világ különböző pontjain. Négy tűzhányó aktívabb a múlt hét óta.

Alig, hogy kitört Japánban a Kirishima Shinmoe-dake – tűzhányó, követte a Krakatau egyik kúpja – a Krakatau Anak -, utána az olasz Stromboli, hozzájuk csatlakozott az indonéz Bromo.

Jelenleg a Kirishima kitörése kapja a legnagyobb feltűnést a sajtóban, amely nem véletlen, hiszen a vulkáncsoport több mint húsz negyedidőszaki tűzhányót foglal magában. A vulkán ötven éve nem produkált ilyen aktív robbanásokat.

Kirishima – más néven Shinmoe-dake – utoljára három éve mutatott mozgást. Dr. Harangi Szabolcs vulkalonógus szerint, a tűzhányó aktivitását nehéz előre megjósolni, akár néhány nap alatt véget érhet a kitörés – erre volt példa a vulkán 1959-es tevékenysége során – de akár hónapokon át, vagy egy évig követhetik egymást a sorozatos robbanások (Erre a vulkán életében 1992-ben és 1771-ben, 1772-ben volt példa).

A japán vulkánképek kísértetiesen hasonlóak a tavalyi izlandi jég alól feltörő vulkán kitörésére.

A tűzhányóból a törmelék vasárnap ágyúlövésszerű erősséggel pattant ki. A robbanások erejét úgy kell elképzelni, hogy több kilométer távolságban is képes lenne az ablaküvegeket megrepeszteni.

A tűzhányó látványos robbanása január 30-án, vasárnap: (forrás: TyphoonHunter)

Az Anak Krakatau indonéz tűzhányó is folyamatos hamupöfékellést produkál január 20. óta. Naponta akár több tucat és több száz kisebb robbanás történik.

Beindult az Anak Krakatau: (forrás: matsputnik)

A Strombolin január 25-én erőteljesebb robbanások következtek be. A szeizmográf 1,3-2 órán keresztül dokumentálta az intenzívebb vulkáni működést.

A Bromo január 28-án követte társait. A Tangger Kaldera kisebb vulkáni kúpja jelenleg egy 3500 méteres hamufelhőt okád magából. A kitörések sorozata már tavaly novemberben elkezdődött a vulkánon, azóta folyamatos veszélyzónákat jelölnek ki a vulkán körül, de a helyiek továbbra is áldozatokat szórnak a kráterbe, így szeretnék csendességre bírni a hamufelhőt pöfékelő tűzhányót.

“Forrong” a Bromo: (forrás: rafflesiaceaehunter):

A Kirishima kitörése miatt a japán hatóságok több mint ezer embert szólítottak távozásra hétfőn.

Hogy miként folytatódik a kitörések sorozata, egyelőre nem lehet megjósolni. A világon aktív még a mexikói Colima. December óta a repülőgépeket eltérítő hamuoszlopot pöfékel a kamcsatkai Kizimen és Kuril-szigeteki tűzhányók.

AJÁNLOTT LINKEK:

Vulkán áradat (Dr. Harangi Szabolcs – Tűzhányó blog)

Képek a Khirisima, Shinmoe Dake kitöréséről (Kirinavi.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik